Med drygt fyra månader till valdagen ligger MP och L långt, långt under spärren för att komma in i riksdagen. Det visar Novus i ny mätning.

Aldrig tidigare har två partier legat under spärren inför valrörelsens slutskede. Och aldrig så långt under spärren. MP får 3,3 procent och L får 2,5 procent i Novus aprilmätning.

Färre stödröster

Om de inte får ökat stöd under sommaren kan de glömma stödröster. Få väljare är förmodligen beredda att rösta på ett parti som har små möjligheter att få vara med och fördela riksdagsmandaten. Då blir den egna rösten bortkastad.

S framgång bruten

Det framgår också i Novus att Socialdemokraternas uppgång – först som ett resultat av krisen i pandemins spår, sedan som resultat av partiledarbyte och nu i vår som ett resultat av krig i Europa – kan vara bruten. Partiet får 31,8 procent vilket är en minskning med 0,2 procentenheter.

Också M och SD minskar, med 0,5 resp 0,8 procentenheter.

Det är V och L som ökar marginellt, med 0,7 resp 0,4 procentenheter.

Jämt i mandatfördelning

Utifrån Novus skulle riksdagen se ut enligt nedan. Regeringssidan, med S, V och C, får ett litet övertag: 180 mandat mot 169 för oppositionen. Sex mandat behöver byta sida för att oppositionen ska få egen majoritet.

Källa: SVT/Novus