Efter starka folkliga protester mot att lägga ett Nobelmuseum i form av en gigantisk guldlåda på Blasieholmen stoppades projektet. Nu lovar Nobelstiftelsen att arkitekten ska rita en mer inkluderande byggnad för den nya platsen vid Slussen.

Det anskrämliga förslaget till Nobelcenter i den täta citybebyggelsen på anrika Blasieholmen fick omfattande kritik. Här i Samtiden påpekades att den stora mängd turistbussar som behöver anlända till event i konferenshallen skulle fullständigt täppa till Blasieholmen i ett konstant trafikkaos.

Ful postmodernistisk låda

Bild: David Chipperfield Architects.

Själva ritningen var också postmodernistisk, där en gigantisk kloss skulle ersätta de äldre byggnader, bland annat tullhus, som finns längst ut på holmen.

Till slut gav Moderaterna upp planerna när både stockholmarna och domstolar hade invändningar. Nobelstiftelsen fick istället löfte om en ny tomt på Stadsgården vid Slussen.

Markanvisning klar: Slussen

Idag har Stockholms stad tecknat ett markanvisningsavtal för bygget med Nobelstiftelsen. Nobelstiftelsens vd Vidar Helgesen meddelade vid en pressträff att man tänker anlita samma arkitekt som ritade guldlådan, David Chipperfield. Men man har förtydligat uppdraget:

– Det är en beställning som lägger större vikt vid en öppen, inkluderande byggnad, säger Helgesen.

Byggstart för Nobel Center på Stadsgården är planerad till 2026. Privata donationerna har utökats för att täcka de högre byggkostnaderna som väntas, rapporterar Svenska Dagbladet.