Med bekymrad ton analyserar vänsterliberala och socialdemokratiska tidningar läget för Centerpartiet inför valet. Det kan ”slängas ut ur riksdagen”, konstaterar Sydsvenskan. Medan Aftonbladet skriver: ”Inte ens Centern själva vet vad de vill”.

ANALYS. Enligt Ipsos majmätning har partiets väljarstöd halverats på ett år, från 10 till 5 procent. Det gör Centerpartiets närmaste vänner, vänsterliberaler och socialdemokrater bekymrade.

Från vänsterliberalt håll är man orolig för vad som händer med Annie Lööfs så ståndaktiga parti, som röstat nej till borgerlig statsminister och låtit socialisterna styra landet i åtta år trots stor icke-socialistisk majoritet i riksdagen. Sydsvenskan skriver:

”Frågan är om hon ska hålla fast vid den utskällda idén om att samla breda mitten eller välja sida en gång för alla. Opinionsmätningarna tyder på att det finns tre läger inom partiet: de som säger nej till V, de som säger nej till SD och de som varken vill se ett samarbete med SD, S eller V”. Man drar dock slutsatsen att om partiet väljer något av linjerna kan det leda till att partiet ”slängs ut ur riksdagen.”

Den rätta frågan är väl om ett parti som bara definierar sig som att vara mot ett eller två andra partier har något i riksdagen att göra överhuvudtaget.

Menar Annie Lööf allvar?

Från Aftonbladet hörs också oroliga tongångar: ”Och utvecklingen gör att många centerpolitiker riskerar sina uppdrag efter valet i höst.”

Tidningen vet inte om man kan lita på C efter att man inte röstade fram S-budgeten i november: ”Tumultet fick många som gillade Annie Lööfs hårda stil mot Sverigedemokraterna att tveka på om de kunde lita på centerledaren. Menade hon allvar med att inte ge SD inflytande?”

Och Aftonbladet lyfter flera problematiska aspekter: ”Under våren har Centerpartiet också skakats av rapporter om arbetsmiljöproblem och sexuella trakasserier på partikansliet. Interna kritiker talar om tystnadskultur och idéförtryck, och många ledande centerpartister väljer att lämna politiken.”

Annie Lööf får också en uppmaning från vännerna inom S-rörelsen: ”Den ’breda mitten’ Annie Lööf älskar att tala om blir allt smalare, och kryper närmare riksdagsspärren. Det är svårt att tro att Centerpartiet kan vända utvecklingen utan att bli tydligare med var man står.”

Underförstått: Lööf borde välja S och V som samarbetspartner.

Som anti-SD blir C stödparti åt S

De här välvilliga rösterna på vänstersidan i svensk politik visar att Centerpartiet redan har bytt regeringsalternativ. Om man är anti-SD finns inget annat val än att springa i armarna på kommunister och socialister. Några parlamentariska förutsättningar för ”mittenpolitiker” att diktera villkoren finns inte.

Annie Lööf drömmer om hur Emmanuel Macron kunde gå från att vara socialistisk minister till att lägga beslag på mitten i Frankrike, eller hur Thorbjörn Fälldin kunde regera på ”mittenpolitikens grund”. Det Lööf missar är att Macron och Fälldin i utgångsläget hade 24-25 procent av väljarna med sig. Som en tung spelare kan man sätta agendan. Något Lööf inte kan med 8 procent i förra valet, och nu 5 procent i aktuell opinionsmätning.

Väljer hon att fortsätta låta anti-SD vara grunden för partiets agerande, då finns bara ett val: gå in i vänsterblocket.