Skjutvapenvåldet ökar dramatiskt, särskilt i Södermanland där en tiondel av alla skjutningar i landet ägt rum i år. Polisen har svårt att hålla jämna steg när gangsterkulturen breder ut sig.

På fredagen hölls presskonferens med polisen efter alla skjutningar i Eskilstuna, som i veckan resulterade i att en man i 25-årsåldern avled. Mordet är det senaste resultatet av 15 skjutningar i Eskilstuna i år, varav sex de senaste veckorna. Det är en kraftig ökning jämfört med tidigare år.

Det ökade skjutvapenvåldet i Eskilstuna beror på att många kriminella, unga män befinner sig på en liten yta, menar polisen. Detta sätter press på den pågående narkotikamarknaden, vilket kan skapa konflikter inom eller mellan kriminella gäng.

Polisen i Eskilstuna ser dock inte det ökande skjutvapenvåddet som ett lokalt problem i Eskilstuna, utan att det är en nationell kris.

– Sverige har tappat greppet om skjutningarna, det ser vi på decennier av misslyckande i samhället. Det är inget specifikt för Eskilstuna, vi ser det på många håll i landet, säger Christoffer Bohman, chef för utredningssektionen i polisområde Södermanland till Expressen.

Analysen att det inte handlar om lokalt problem utan en trend för Sverige får stöd.

– Den här typen av problem har vi framför allt sett i storstäderna med utanförskap och gangsterkultur. Men nu har den uppstått även i mindre städer. Då är det en naturlig följd att skjutningarna sker där också, säger kriminologen Fredrik Kärrholm.