Han blev känd 2016 när hans självbiografi om uppväxten i fattig arbetarfamilj i Kentucky blev storsäljande bok. I natt segrade han i republikanske primärvalet i Ohio över sju andra kandidater.

På tisdagskvällen amerikansk tid triumferade J.D Vances bland många republikanska kandidater till senatsvalet i Ohio, till stor del tack vare stödet i sista stund från den tidigare presidenten Donald Trump.

Vance har kallat sina valmöten för ”No B.S. Town Hall Tour” och beskrivit hur han hade genomgått en politisk utveckling, och insett att Trump hade rätt i fråga efter fråga.

– Jag tänkte, ”Jösses, när Trump säger att eliterna är i grunden korrupta, de bryr sig inte om landet som har gjort dem till dem de är, säger han faktiskt sanningen”, sa Vance till ett konservativ intervjuprogram förra året.

De fattiga som röstar på Trump

Vance kommer från en familj där många förlorade fotfästet när stålindustrin flyttade från USA som en följd av globalismen. Hans mamma blev narkotikamissbrukare. Mormor blev den som ingöt självförtroende i unge Vance som inte hade råd att studera på universitet, utan tog värvning i marinen.

Efter ett antal år som militär kunde han få stipendium för universitetsstudier. Han lyckades väl och har jobbat som riskkapitalist. Han skev självbiografin Hillbilly Elegy som också blivit film (se mer här).

Nu är J.D Vance republikansk senatorskandidat i valet i november. Han har backats upp av Donald Trump, och det var när han fick dennes stöd som hans kandidatur tog fart på riktigt.