Miljöpartiet har i helgen lagt fast sin valslogan: ”Alla ska med när Sverige ställer om”. Den får kritik internt för att vara otydlig. Att prata om allt är inte receptet för att rädda partiet kvar i riksdagen, säger toppkandidaten Daniel Helldén (MP).

KOMMENTAR. I egenskap av trafikborgarråd i Stockholms stad under åtta år – först med S-styre och sedan 2018 med M-samarbete – har Daniel Helldén terroriserat stockholmarna med mängder med trafikhinder, minskad framkomlighet och färre p-platser och lastzoner. Allt enligt MP-strävan att alla ska cykla. Den politiken vill han nu utsätta hela landet för.

MP saknar fokus

Nu är han riksdagskandidat och riktar kritik mot det egna partiets valkoncept.

– Det man gör nu är att prata om många saker samtidigt. I det läget vi befinner oss i, med låga opinionssiffror och tre månader till val, behöver vi fokusera på de områden där vi är bra och på de frågor där vi har förtroende, säger Helldén till Aftonbladet.

– Nu har vi ett budskap som ligger ganska nära Socialdemokraternas retorik med ”det gröna folkhemmet” och att ”alla ska med”.

Han hade hellre sett att klimat- och miljöfrågorna prioriteras.

– Det är den frågan som absolut kan hålla oss kvar i riksdagen. Det finns inget annat parti som prioriterar klimat- och miljöfrågorna och vi ska vara där och visa att vi behövs, säger Daniel Helldén.

Finns bara ett miljöparti

Språkröret Märta Stenevi håller inte med.

– Jag tänker att det aldrig någonsin har varit tydligare i svensk politik att det bara finns ett miljöparti. Alla andra partier har tävlat i vem som kan ta mest avstånd från miljöpolitiken i riksdagen, säger hon.

Hon syftar förmodligen på att de andra partierna sänker el- och bränsleskatterna så att vanligt folk har råd att värma bostad och hämta barn på dagis. Och de andra partierna har tillåtit gruvbrytning och vill rädda cementtillverkningen på Gotland, för att värna tillväxt och välfärd. Och lagra använt kärnbränsle, så att kvarvarande kärnkraftverk kan drivas vidare. Sådant är MP fortsatt emot.