För att göra det ”halal” att köpa kvinnor för sex utför imamer ”njutningsäktenskap” genom att viga sexköpare och kvinnan som köpts för sex.

Shiamuslimska imamer runt om i Sverige viger kvinnor som köps av män som vill ha tillfälligt sex, kan Uppdrag granskning avslöja i reportaget Sexköp i allahs namn. Ofta tar imamerna betalt. De så kallade njutningsäktenskapens syfte är att göra sexet halal, alltså tillåtet enligt islam.

Dessa ”äktenskap” har stöd i koranen enligt vissa muslimska religiösa ledare. Andra fördömer det och kallar det för prostitution i religionens namn.

”Njutningsäktenskapet” är ett tidsbestämt giftermål som kan pågå i någon månad, någon vecka – eller bara en timme. När tiden går ut är äktenskapet över.  

Nu avslöjas att shiamuslimska ledare i Sverige tar betalt för att genomföra denna sorts vigslar. 

– Han missbrukar sin makt och allt som situationen erbjuder. Han utnyttjar en utsatt kvinna, det är vidrigt. Det är prostitution han ägnar sig åt. Han agerar som en hallick, säger ”Maryam” till SVT.

Flera moskéer

Totalt erbjuder 15 shiamuslimska församlingsföreträdare sin hjälp att förrätta ”njutningsäktenskap” till SVT:s både manliga och kvinnliga medarbetare. En muslimsk förening som säger ja till upplägget är Al Rassol Kulturförening i Karlskrona. Sju andra av de som kontaktats känner till och förstår upplägget men vill eller kan inte själva hjälpa till.

Enligt svenska jurister kan dessa ”äktenskap” ses som koppleri.