Tre Malmöbor döms nu till 35 års fängelse vardera – i Spanien. De fälldes för att ha utfört sprängdåd mot affärslokal och en villa i Malaga.

ANALYS. I Sverige ställs sällan gängkriminella inför rätta överhuvudtaget, och när det sker är straffen bagatellartade. Man är snart ute och kan fortsätta sina brottsliga gärningar.

Nu har tre Malmöbosatta gängkriminella upptäckt att Spanien inte är som Sverige. Trion har i Spanien utfört gärningar som liknar de som mer eller mindre dagligen förekommer i Sverige, där man spränger entréer till bostadshus och lokaler.

Men det finns en stor skillnad.

35 år vardera för sprängning vid villadörr

I Spanien dömer man den här sortens kriminella till kännbara fängelsestraff. Var och en av de tre har nu dömts till 35 års fängelse för sprängdåden, rapporterar Aftonbladet-TV.

Hur kommer det sig att Spanien kan döma ut så långa straff?

Man åtalar för det rimliga uppsåtet att avsikten med sprängningarna var att döda. De tre fälls således för fyra mordförsök. I villan som utsattes för sprängladdning fanns två vuxna och två barn, som undkom oskadda. Ändå fann polis och åklagare i Spanien att åtal för mordförsök var befogat, och domstolen fällde dem för det.

Svenskt rättsväsende tycker synd om gärningsmän

I Sverige hade åklagare på sin höjd åtalat för allmänfarlig ödeläggelse eller skadegörelse. Rättsstaten i Sverige har retirerat och undviker att döma för det motiv som gärningsmännen haft. Man nöjer sig vid det mest påtagliga, som skadegörelse. I Spanien gör man den högst rimliga bedömningen att sprängningarna hade kunnat döda familjen. Då ska gärningsmännen dömas för mordförsök.

Frågan är när vi i Sverige får tillbaka en rättsstat som skyddar allmänheten mot kriminella, istället för att minimera påföljden för brottslingarna – enligt omtanken i frågan ”vad har de stackarna varit med om?”