Han var Ebba Busch företrädare som Kristdemokraternas partiledare och socialminister under alliansregeringens åtta år vid makten – Göran Hägglund. I intervju vill han inte kommentera dagspolitiken, men erkänner att Sverigedemokraternas framgångar beror på att de etablerade partierna var i otakt med väljarkåren.

KOMMENTAR. Det är i Dagens Nyheter (som glödhett hatar SD) Göran Hägglund intervjuas. Där påminner tidningen om att på hans tid i politiken försökte partierna isolera, tysta och negligera Sverigedemokraterna. Det medger Hägglund men konstaterar att när en betydande del av svenska folket säger sig sympatisera med SD så måste övriga partier vara självkritiska.

Isolering gjorde SD större

– Det är bara att erkänna att de etablerade partierna inte var tillräckligt bra på att kommunicera med den väljargruppen. SD lyckades kanalisera deras oro och bekymmer på ett sådant sätt att de växte sig allt starkare. De hamnade i ett läge där de kunde exploatera ett martyrskap: vi stängs ute, vi får inte vara med, säger Hägglund.

Han erkänner att det rätta, om man ogillar SD:s koncept, är att presentera något bättre och mer övertygande själv. Det gjorde varken alliansen eller de rödgröna.

Omvärdera migrationen

Hägglund anser att det var nödvändigt att efter SD:s framgångar omvärdera migrationspolitiken.

– Där låg vi svenska partier i grav otakt med svenska folkets uppfattningar. Vi har inte varit tillräckligt bra hittills på att integrera människor som har kommit till vårt land. Vi måste fortsatt bli mycket bättre på att inte bara släppa in människor i vårt land utan också bli en del av det svenska samhället. Där brister vi fortfarande rejält.

Försvarar yttrandefriheten

Det är också intressant att notera att Hägglund försvarar yttrandefriheten och inte ställer upp på de totalitära tongångar som finns på vissa håll om att strypa rätten att kritisera islam. När han får frågan om vad han tycker om dansk-svenske korankritikern Rasums Paludan säger Hägglund att ”yttrandefriheten ger också utrymme för idioter och pajasar”. Och lägger till:

– Men det här är också ett uttryck för en integration som inte har fungerat tillräckligt väl. Om det flyttar människor från ett land och sen umgås de med landsmän när de kommer hit, det är svårt att tänka sig att deras tankevärld förändras över en natt. Det tar tid, konstaterar han.

Här fortsätter inte DN samtalet om vad det innebär, nämligen att om integration tar mycket, mycket lång tid kan Sverige inte ta emot särskilt många åt gången.

Hägglunds resonemang visar att även svenska etablissemang förflyttar sig i riktning mot den politik som Sverigedemokraterna har drivit i 30 år. Idag är Göran Hägglund styrelseordförande för Systembolaget.

*

Källa: DN (betalvägg).