De finnar som ser Ryssland från köksfönstret är inte oroade av Finlands kommande Nato-medlemskap. De tror inte ryssarna vill kriga mot Finland igen eftersom ryssarna minns hur det gick i vinterkriget.

Aftonbladet har intervjuat trebarnsfamiljen Kinnunen som flyttade från västsvenska Halland till östra Finland. Pappa Erkkis far var flyktingbarn från Finland under andra världskriget och blev kvar i Sverige. Men makarna Kinnunen tyckte att samhällsservicen hade blivit allt sämre i Sverige, inte minst skolorna.

– Finland har världens bästa skolor. Allt är bättre i Finland, luften och naturen, säger mamma Elin.

Nu bor familjen i en nordkarelsk före detta gränsbevakningsstation i Kivivaara. Huset är högt beläget och fastigheten omfattar tio hektar skog och vandrarhem, som framför allt tar emot björnjägare på hösten. Närmsta granne finns tre kilometer bort, närmsta mataffär sex mil.

– Tyst och skönt ska det vara, säger Erkki.

Trygga i den finska vildmarken

Om ryssarna ändå skulle gå över gränsen, vet de vad de ska göra.

– Vi har inga problem att klara oss i skogen, det är vi vana vid, här känner vi oss trygga. Att fly från en stad är mycket mer riskabelt. Det är mycket enklare att hålla sig undan i skogen, säger Elin.

Familjen ser inte Ryssland som ett hot.

– I så fall tror jag Sverige ligger värre till, för Sverige har inte så bra militär som Finland, säger Elin.

Nedanför deras bostad ligger den 200 meter breda gränszonen mellan Finland och Ryssland. Den zonen får man inte beträda. På andra sidan gränsen ligger sju, åtta mil med orörd skog innan man kommer till den första ryska byn. Några ryska flygplan eller helikoptrar har familjen aldrig hört.