De höga elpriserna beror på att S-regeringen valt att i förtid avveckla fullt fungerande kärnkraft som är stabil. Det är helt omöjligt att ersätta den med väderberoende vindkraft. Aldrig.

Energiministern Khashayar Farmanbar (S) har sagt att vi kommer att märka positiv skillnad om bara ett par år, när det byggts havsbaserad vindkraft och elöverföringskapaciteten förbättras. Men det är rent struntprat. Det kommer att ta mycket lång tid att bygga högspänningsledningar från Norrland. Dessutom lär den el som produceras i Norrland i större utsträckning användning just där, med all ökning av elintensiv industri som planeras där.

Tomma löften om vindkraftsel

Nu har till och med Sveriges Radio börjat syna de socialdemokratiska resonemangen i sömmarna. Kaliber i P1 har gjort en föredömlig granskning av elpriserna och de tomma löftena om vindkraft som möjlig ersättare. Maja Lundbäck, expert på elsystem, säger i Kaliber att en stor faktor är att man lagt ner planerbar kraft i södra Sverige. Och då handlar det inte bara om kärnkraft utan också om till exempel kraftvärme.

S-skatt resulterade i reaktornedläggning

Varför gjorde man då det? Skatten höjdes kort tid efter S-regeringens tillträde. 2015 höjdes effektskatten på kärnkraft och snart nog lades fyra reaktorer ner – två i Oskarshamn och två i Ringhals fram till 2020. Vattenfalls elproduktionschef Torbjörn Wahlborg säger till Kaliber att utan effektskatten hade Vattenfall aldrig tagit nedläggningsbeslutet.

Det är alltså inte alls kärnkraftsavveckling på ”marknadsmässiga” grunder. Det är aktiv politik av S och MP som orsakat nedläggning av planerbar energi.

Politiken kan självklart, just med straffbeskattning, lägga ner kärnkraft utan ett faktiskt statligt avvecklingsbeslut. Det är ingen som går på energiministerns bluff. Det är snarare pinsamt att S tror att någon går på deras lögner.

De höga elpriserna är och förblir sossepriser. Det är S som aktivt drivit fram dessa höga priser genom sin klåfingriga energipolitik.