Sverige ska inte vara ett korrupt land där partier köper statsministerposten. Därför måste det famösa avtal som Socialdemokraterna skrev med riksdagsledamoten Kakabaveh om över 3 miljarder kr i bistånd till kurdiska marxister rivas upp.

Socialdemokraterna trodde att de skulle komma undan, som alltid. Men eftersom det rör kurdiska militanta organisationer har Turkiet haft stenkoll på vad den svenska statsledningen sysslar med.

Miljardregn över kurdiska områden

Riksdagsledamoten Kakabaveh – som tycks mer intresserad av kurderna i Mellanöstern än de svenska väljarna – mutade sig till Socialdemokratins stöd till ”det politiska partiet PYD” och att S ställer krav på Turkiet om att frige fängslade kurdledaren Demirtash. Dessutom ett bistånd på 3,2 miljarder kr, som enligt UD går till områden i Syrien där PYD råkar ha kontrollen.

Grundproblemet med Turkiets invändning är att det ligger något i den, som Dagens industri korrekt formulerade det. S-regeringens uppgörelse är ren och skär korruption. Att en enskild riksdagsledamot tillåts utsätta ett regeringssucktande parti för krav om betalning är häpnadsväckande. Saken blir inte bättre om att man spelar med Kungariket Sveriges hållning i utrikespolitik, och som nu visar sig lägga fällben för en av de största säkerhetspolitiska besluten som nationen tagit på årtionden – Nato-ansökan.

Socialdemokraterna förbinder sig i avtalet att verka för kurdiskt självstyre i nordöstra Syrien och att fördjupa samarbetet med kurdiska PYD, allmänt ansedd som den syriska grenen av PKK – en organisation som är terrorstämplad av EU och USA.

Ska vi tillåta köpslående om riksdagsröster?

Den här uppgörelsen med Kakabaveh måste rivas upp. Inga pengar borde på dessa villkor skickas till Mellanöstern. Uppgörelsen är förkastlig, oavsett vad Turkiet tycker om saken.

Konstitutionsutskottet kan inte granska uppgörelsen eftersom det är undertecknat av den socialdemokratiske partisekreteraren och inte av någon S-minister. Men agerandet måste diskuteras i valrörelsen. Är det den här typen av mygel och köpslående om riksdagsröster vi vill ha?