Justitieministern missar inte något tillfälle att skryta med att han anställer fler ”poliser”, även om de flesta nya tjänster är civilanställda, utan polisutbildning. Just civilanställda skulle behövas för administrativa uppgifter som att utfärda pass. Ändå fortsätter passkaoset.

KOMMENTAR. Det är snart årslång kö för att få ett nytt pass utfärdat av polisen. Det ryktas om att köplatser säljs. Det är tillstånd som brukar förknippas med uländer.

Nu varnas för att polisen tvingas flytta kriminologer, specialister på barnförhör och tekniska experter till passhanteringen för att minska kötiderna.

Fackförbundet Saco-S vid polismyndigheten, som företräder polisanställda akademiker, är kritiskt till hur resurserna omfördelas så att kvalificerade poliser och experter får sitta i passexpeditioner för att utföra enkla administrativa rutinuppgifter.

Var är Morgans nya polisanställda?

Larmrapporten gör att man måste ställa frågan: Var är Morgan Johanssons alla nya polisanställda?

Johansson har skrutit med att det aldrig varit så många anställda inom polisen – absoluta tal, men fortsatt färre än vad befolkningstillväxten innebär. De flesta har inte varit utbildade poliser, utan civilanställda. Men just dessa borde ju vara utmärkta att utföra de rutinuppgifter som passutfärdande är.

Så var är de?

Expressen skriver att polisen så sent som i höstas tvingade passhandläggare med tidsbegränsade anställningar sluta. Motivet: ”anställningsstopp”.