”Nazikopplingarna är dock inte det enda som är speciellt med Kyiv Independent”, skriver Kajsa Ekis Ekman i vänsterextrema ETC. Och får kritik av mainstremmedier.

I ETC hävdar ledarskribenten Kajsa Ekis Ekman att den ukrainska tidningen Kyiv Independent har nazistkopplingar eftersom dess försvarsreporter Illia Ponomarenko varit inbäddad med Azovbataljonen.

Hon gör till nazistiska medlöpare den Kanadensiska regering som varit med och betalat tidningens grundande, samt att flera av dess anställda gjort betald praktik i USA. Ja, det måste ju tyda på djupa nazistiska rötter.

Lågvattenmärke

Forskaren Martin Kragh, som är biträdande chef för Centrum för Östeuropastudier, skriver, ”Nytt lågvattenmärke i svensk debatt.”

Det är en ”unken attack” på ukrainska journalister, skriver Expressen. Flera andra skribenter reagerar på Twitter. Jens Liljestrand ber ETC att sluta mejla om pengar, som han hellre donerar till Kyiv Independent. DN:s ledarskribent Isobel Hadley-Kamptz har börjat tvivla på om hon vill fortsätta prenumerera på vänstertidningen. Andra beskriver Kyiv Independent som ”den mest respekterade engelskspråkiga ukrainska publikationen”.

Tänk om också svensk debatt kunde göra rent med den här typen av påhopp. Det vore en välgärning. Men tills vidare får vi väl vara tacksamma att gammelmedia motverkar ovidkommande spår i utlandet.

Ondskan är imperialismen

Det är en vänsterextrem paranoia att se nazister överallt.

Förmodligen beror det på att vänstern inte förstår skillnaden mellan att vilja kämpa för sitt lands självbestämmande när detta är under attack, och 1900-talets historia då imperialism ville krossa nationernas mångfald för mer global likriktning.

Det är nationen som gör demokrati och rättsstat möjlig. Det är bara nationalstater som har förmågan att upprätthålla lagar och medborgerliga rättigheter. Det är också nationalkänslan som är drivkraften i försvaret av dessa värden när de är under attack.

Det visar ukrainska folket med all önskvärd tydlighet.