Nyblivna poliser tvingas ägna sig åt administration inne på expeditioner istället för det som de blev utlovade: erfarenhet på fältet.

Det är inom polisen som det beslutats att nyutexaminerade poliser tvingas bort från sin utlovade yrkespraktik och erfarenhet på fältet – för att i stället jobba som passhandläggare.

Beslutet har lett till ”upprorsstämning” inom kåren, enligt uppgifter till GT.

Polisförbundet står bakom de nyblivna poliserna i frågan.

Poliser ska göra polissysslor

– Självklart är polisförbundets uppfattning att poliser ska arbeta med polisverksamhet och inte sitta som passhandläggare, säger Anna Allard som är ordförande i Storgöteborgs Polisförbund.

– Jag förstår att det finns ett jättestort missnöje. Man har sett framför sig att ”nu ska jag göra det här i sex månader” och bli placerad på olika ställen, så självklart förstår jag att folk är ledsna och besvikna, säger Allard.

Det är de enorma köerna till passexpeditionerna för utfärdande av nya pass som gör att de nyblivna poliserna får avlasta passhanteringen fram till midsommar. Sen hoppas polisledningen att fler civilanställda ska vara färdigutbildade så att poliserna kan återgå till sin polisarbete.