Ett växande antal familjer, övertygade om att kriget skulle kunna pågå i flera år, har beslutat att det är bättre att möta fara hemma än att leva som flykting.

Nu växer antalet ukrainare som vänder hem. För första gången sedan den ryska invasionen för sex veckor sedan, återvänder ett ökande antal flyktingar som återvänder genom den västra ukrainska staden Lviv och andra transitknutpunkter på väg hem istället för att leva på flykt, rapporterar New York Times.

Hälften på väg hem

Det är fortfarande många ukrainska medborgare som lämnat sina hem. Men enligt återvändarna och tjänstemän återspeglar ökningen av resorna hem en växande tro på att kriget kan pågå i flera år, och en vilja att leva med en viss fara snarare än att leva som flykting i ett annat land, berövad hem och gemenskap.

”Statistiken har förändrats mycket nyligen,” sa Yurii Buchko, biträdande militäradministratör för Lviv, till New York Times. ”I början av kriget 10 gånger antalet människor som lämnade som de som återvände.” Nu, sa han, vissa dagar var hälften av dem som korsade gränsen i Lvivprovinsen på väg hem istället för att lämna.

Kvinnor och barn

De återvändande är till stor del kvinnor och barn. De flesta ukrainska män i militär ålder med färre än tre barn förbjöds att lämna landet i början av kriget. Vid gränsen till Polen är praktiskt taget alla förare av civila bilar som korsar gränsen kvinnor. Tågen och busstationerna är fulla av kvinnor och barn.

”Folk har nu förstått hur krig är och att även med krig kan du stanna och bo i Ukraina, i Lviv,” sa Buchko. ”De lämnade i början på grund av paniken, men de har familjemedlemmar kvar här.”