Tyskland är ”väldigt, väldigt nära” att stå självständiga från den ryska oljan. Det säger den tyske vicekanslern Robert Habeck på en pressträff i Polen på tisdagskvällen.

Habeck var i Warszawa för att ta reda på om oljeraffinaderier i östra Tyskland delvis kunde förses med transporter via den polska hamnen i Gdańsk, och han sa att de två länderna samarbetade i frågan, skriver Politico.

Under 2021 stod den ryska oljan för 35 procent av Tysklands oljekonsumtion. Nu är samma siffra 12 procent, skriver Politico. Den återstående importen går till raffinaderiet Schwedt i östra Tyskland, som ägs av ett ryskt bolag, vilket Habeck beskriver som det ”sista uppdraget” att lösa.

– Jag kan redan nu säga att ett oljeembargo har blivit hanterbart för Tyskland.

Samtidigt medger Habeck att det inte kommer att gå lika fort att bli kvitt beroendet på rysk naturgas. Den ryska gasen utgjorde 55 procent av mixen förra året och nu ligger siffran på 40 procent.