Nu erkänner tyska Socialdemokratin att man hade fel när man litade på Putin och hans nya gasledning Nord Stream 2 genom Östersjön. Man höll fast vid projektet trots att man blivit varnade.

Tysklands president Frank-Walter Steinmeier (S) erkände i måndags att det var ett misstag att hålla fast vid gasledningsprojektet Nord Stream 2 mellan Ryssland och Tyskland så länge.

– Mitt stöd till projektet var helt klart ett misstag. Vi höll fast vid broar som Ryssland inte längre tror på och blev varnade för av våra partners, säger han enligt Politico.

Steinmeier erkänner alltså misstag, till skillnad från svenske S-ministern Morgan Johansson som igår anklagade näringslivet för att vara ryssvänliga när de förespråkat gasledningen, även om det var S-regeringen som godkände Nord Stream 2 i juni 2018.

Steinmeier uppger att han inte trodde att Ryssland skulle riskera komplett ekonomisk, politisk och moralisk ruinering. Men att han hade ”fel, som många andra”, skriver tidningen.

Den tidigare tyska förbundskanslern Angela Merkel ansåg ända fram till hon avgick i slutet av förra året att Nord Stream 2 var ett kommersiellt projekt och inte hade något med politik att göra.

I flera år fick Tyskland kritik, bland annat från USA, för gasledningsprojektet och vilka signaler det sände Ryssland efter att man med våld annekterat Krim 2014.

Först i februari, bara dagar innan den ryska invasionen i Ukraina beslutade den nye tyske förbundskanslern Olaf Scholz att ändra kurs och stoppa starten för Nord Stream 2. Gasledningen kommer förmodligen aldrig att tas i bruk.