Det största krigsfartyget sedan andra världskriget har sjunkit i Svarta havet. Flaggskeppet Moskva var Rysslands stolthet. Därifrån leddes hela Svartahavsflottan. Nu ligger det på havets botten.

Om varför det sjunkit råder motstridiga uppgifter. Ukraina hävdar att de utfört en avancerad attack och med lockbete i storm lyckats träffa fartyget med sjömålsroboten Neptune. Ryssland hävdar att brand bröt ut på robotkryssaren under onsdagskvällen och att fartyget sjönk under bogsering. 500 besättningsmän har evakuerats från fartyget.

Den avgörande nyheten är att Rysslands försvarsdepartement på torsdagskvällen har bekräftat att flaggskeppet Moskva har sjunkit i Svarta havet. Det rapporterar CNN och Reuters med hänvisning till ryska statliga källor.

Oavsett varför fartyget sjönk är det en stor förlust för Vladimir Putin och ännu ett tecken på hur illa förbereda de ryska trupperna är på att genomföra ett fullskaligt anfallskrig.

Flaggskeppet Moskva borde ha försvarssystem som skyddar det från robotattacker, men det kan vara så att systemen är trasiga därför att delar stulits och sålts på svarta marknaden, eller att befälen valts utifrån lojalitet mot Putin snarare än kunskap och erfarenhet om att leda och styra flottan i skarpt läge.

Enligt spekulationer i sociala medier kan ukrainska trupper passat på under skydd av mörker och svår storm på onsdagen ha skickat ut en drönare som fartygets kommandobrygga fokuserade på som fientlig, medan robotarna kom in på låg höjd i skydd av skummet från höga vågor.

Även om det inte skulle vara så, är det en stor framgång för Ukraina och landet kustnära befolkning som blivit beskjuten från ryska fartyg i två månader.