Om vi jämför två texter från helgen framgår tydligt att många inte förstår och inte tar in att Sverige är hotat av extremistiska krafter som vill att Sverige underkastas islamistiska lagar.

I lördags hade Borås Tidning, med moderat ledarsida, en krönika där påskhelgens kravaller skylldes på den danske politikern Rasmus Paludan. Bara man tystar honom så är allt lugnt. ”Nu släcker vi Paludans strålkastare”, är titeln på krönikan.

Sverige gulligt och ”fredligt”

När man tystat Paludan så är allt lugnt, menar skribenten Kajsa Kettil som beskriver ett ”Sverige där vi i grunden vill varandra väl, respekterar varandras olikheter och bidrar till ett fredligt samhälle.”

Hon hänvisar till en somalier som jobbar i hemtjänsten, en syrisk förening delar ut rosor och att tonåriga tjejer som var övertygade om att polisen dödat flera personer i upploppen tar till sig korrekt fakta.

Hon ser däremot inga krafter bakom den uppvigling från muslimska länder som eldade på de boende i invandrartäta bostadsområden.

Våldet trappas upp: vill döda poliser

På söndagen publicerade Expressen en intervju med erfaren polis som överväger att sluta efter upploppen. Polisen blir alltmer utsatt och saknar uppbackning.

– I dag är vi legitima måltavlor för grovt kriminella. Man drar sig inte för att använda grovt våld eller ta till grova hot mot oss. De söker upp familjemedlemmar. De finns utanför dagis när man lämnar barnen, säger Peter Larsson som tjänstgjorde i Malmö under påskhelgen.

– Det var uppenbart att de ville döda poliser. Och det är inte ord som en polis skulle ta till om det inte faktiskt var det man upplevt, säger han. 

Helt nya tankar kom efter arbetspasset när han såg alla förstörda specialfordon. 

– När man såg hur obrukbara fordonen var efteråt då tänkte jag: ”Vad gör vi när fordonen är slut?”. Då står vi med bara våra radiobilar som kan slås sönder med en sten. Så har jag aldrig tänkt innan, att vi kommer få problem med utrustningen. 

Maktkamp mellan det svenska och islamistiska anspråk

Problemet med det gulliga budskapet i Borås Tidning är att man blundar för den maktkamp som händelserna faktiskt handlar om. Islamister och klankriminella vill bryta sönder det svenska samhället för att enklare kunna skövla det. Genom islamismen etableras argument mot demokrati och rättsstat. Enligt islams läror är politik underordnat religion.

Svensk demokrati har därmed inte den legitimitet som svenskar hävdat i generationer. Det är därför vi hör vittnesmål om att barn, kvinnor och äldre deltog i upploppen mot polisen. Klanerna vill knäcka polisen och den svenska rättsstaten. Man vill upprätta det som gäller i muslimska länder: klanvälden. Då får man sin rätt genom klanens försorg, inte genom statens lagar och domstolar.

Och det första som alla diktatoriska strömningar vill stoppa är yttrandefriheten. När den är borta, blir det enklare att sedan montera ner andra delar av den svenska rättsstaten. Tystnadskulturen i Göteborg innebär att kommunanställda inte anmäler brott som pågår framför deras ögon. Så tar laglösheten över, bit för bit. Successivt.

Vill vi ha demokrati och rättsstat måste de försvaras

Om vi är tillfreds med denna utveckling, då kan man som Borås Tidning blunda för verkliga problem och gulligt beskriva anekdoter som inte har något med utvecklingen att göra.

Vill vi däremot försvara de västerländsk, kristna värden som demokrati och rättsstat utgör, då måste vi värna varje del av våra värderingar – och stå upp för dem även när man tycker det blir jobbigt.

Om man, som BT, börjar kompromissa och gå extremistiska krafter till mötes har man hamnat på det sluttande planet som innebär slutet för upplysningen och vår civilisations värderingar.

Det är dags att ta ställning.