Det politiska läget är väldigt avvaktande, med få ändringar i opinionen. Omvärldsläget gynnar den sittande regeringen. S ligger still på hög nivå.
I aprilmätning från Sifo sker inga som helst statistiska förändringar jämfört med förra månaden. Det är totalt vindstilla i opinionen.
Mätningen genomfördes till stor del före påskens kravaller och innan debatten om vad upploppen betyder. Det brukar dröja en tid innan effekter av händelser slår igenom.
142 dagar kvar
142 dagar före valet ligger Socialdemokraterna fortsatt på sin högsta notering på åtta år. Partiet fick en smekmånad med Magdalena Andersson i vintras och när den började avta kom Rysslands krig mot Ukraina.
Invasionen av det neutrala landet har gjort svensk och finsk alliansfrihet ifrågasatt och en känsloladdad diskussion med vilja att gå in i Nato, vilket fått Ryssland att hota Sverige på ett tydligare sätt än tidigare. Världsläget innebär också stigande inflationen och höjda räntor vilket gör framtiden mer osäker också ekonomiskt.
Oro i omvärlden gynnar sittande regering
Den oro detta skapat har inte gynnat oppositionspartier som sedan tidigare är för Nato-medlemskap (M, L) utan den sittande regeringen som har en oklar syn på Sveriges säkerhetspolitiska hållning.
– Omvärldsläget gynnar den sittande regeringen, men en joker i sammanhanget är förstås vad en stigande inflation betyder och hur dramatisk striden om vårbudgeten blir, säger Toivo Sjörén, opinionschef på Sifo, till Svenska Dagbladet.
Regeringssidan har övertag
Regeringsunderlaget har ett övertag över oppositionen om Sifo-mätningen räknas om till mandat i riskdagen.

De tre oppositionspartierna behöver vinna 10 nya mandat till från de rödgröna för att nå egen majoritet på 175 mandat.
Tabell
Sifo i april 2022 (jmf m valet 2018)
Socialdemokraterna: 33,0 procent (+4,8)
Moderaterna: 21,2 procent (+1,4)
Sverigedemokraterna: 18,2 (+0,7)
Vänsterpartiet: 8,7 (+0,7)
Centerpartiet: 7,1 (-1,5)
Kristdemokraterna: 4,9 (-1,4)
Miljöpartiet 2,9 (-1,6)
Liberalerna 2,4 (-3,1)
Kantar Sifos väljarbarometer bygger på 7175 intervjuer, gjorda 11–21 april , genom slumpmässigt urval ur befolkningsregistret. 50 procent är telefonintervjuer och 50 procent är webbpanelintervjuer.