Det är sorgligt att se hur trångt yttrandefriheten sitter i Sverige. Röster höjs mot att polisen beviljar tillstånd till allmän sammankomst för islamkritik. Och en satirteckning med Ali Esbati får kritik.

Om det varit bibeln som bränts eller att en högerpolitiker ritats som en apa, då hade allt varit lugnt. Då anses det vara uttryck för friheten och för konsten. Den ska ju vara provocerande, heter det.

Men så fort islam och vänsterpolitiker hamnar i satirikers grepp, då kommer omedelbart kraven på censur och inskränkningar i yttrandefriheten.

Den sk libarala tidningen Expressen ger polisen skulden för de fyra dagarnas upplopp i flera städer, därför att man beviljat allmän sammankomst för islamkritiker. Det borde inte ha skett, skriver Fredrik Sjöhult i Expressen, som därmed håller med massmördarna i Saudiarabien om att Sverige ”hetsar” mot muslimer. Den svenska yttrandefriheten väger lätt när islamister kräver tystnad.

Satir från NRK

Och när Hanif Bali länkar till en satirteckning av riksdagsman Ali Esbati, där man driver med hans tourettes om att alla norrmän är rasister, ja, då är det åter krav på censur. Inte får man skämta om en vänsterpolitiker. Om SD och andra icke-vänster får man dock vara hur grov som helst.

Det är häpnadsväckande att även Moderaternas partiledning låter sig styras av vänsterns känslighet och uppmanat Hanif Bali att ta ner satirteckningen, som kommer från NRK, norska public servicebolaget.

Vill du se hela teckningen? Här är länken till satiren som gjordes när Ali Esbati jobbade i Norge och norrmännen tröttnade på hans konstanta anklagelser mot Norge för att vara ett rasistiskt land. ”Den gubben gick inte”, kommenterar någon på Twitter.

Men i Sverige tas vänsterextrema på allvar. Också deras lättkränkthet.

Grundfundamentet för demokrati

Lägg av! Det är min kommentar. Om ni gillar satir mot konservativa och höger, då får ni ta mig tusan tåla kritik mot islam och vänster också.

Yttrandefrihet är grundfundamentet för demokrati. De som vill se inskränkningar är inte demokrater. De står på fel sida, tillsammans med Ryssland, Saudiarabien och andra totalitära regimer.