Det väcker stor uppmärksamhet att Alaskas förre guvernör och republikanske vicepresidentkandidaten Sarah Palin ställer upp i kongressvalet i höst. Hon får det dock tufft med över 50 motkandidater.

Skälet att hon nu deklarerar sin avsikt är att den långvarige republikanske kongressmannen Don Young, 88, har dött på sin post. Han har representerat Alaska på delstatens enda mandat i representanthuset sedan 1973.

Sarah Palin vill nu representera hela delstaten på denna post i det fyllnadsval som hålls 16 augusti. Även om hon är den klart mest kända politiker som ställer upp i Alaska, menar politiska bedömare att det inte alls är självklart att hon vinner.

Nytt valsystem i Alaska

Främsta skälet är att delstaten häromåret ändrade valsystem. Istället för separata primärval för de två stora partierna, kommer primärvalet att ske gemensamt och vara öppet för alla. Syftet är att uppmuntra ett brett spektrum av kandidater att ställa upp. I nuläget har 51 kandidater kvalificerat sig. I primärvalet den 11 juni vaskas de fyra mest populära kandidaterna fram.

Dessa fyra går vidare till det avgörande valet i augusti får väljarna rankar 1:a handsval, 2:a, 3:e och 4:e handsval. Om ingen kandidat får 50 procent av rösterna som förstahandsval, stryks den kandidat som fått minst förstahandsröster. Denne kandidats röster tillfaller då den som dessa väljare angett som näst bäst. Har ingen fått 50 procent stryks den kandidat som har näst minst röster och dennes väljare fördelas på dessa väljares nästbäste kandidat. Och så vidare.

Detta system är riggat för att motverka negativ kampanjtaktik, eftersom kandidaterna vet att de kan komma att behöva andrahandsröster.

Färgstark politiker

Men det går inte förneka att Palin är en färgstark person som kan fånga väljarnas intresse och kan entusiasmera sina konservativa supportrar – och förarga vänstermedierna som drivit rena hatkampanjer mot henne.

Sarah Palin säger i intervju med Fox News att hon är beredd på mediernas attacker. Hon skulle gärna ta en debatt med vänsterextreme demokratiske kongresskvinnan Alexandria Ocasio-Cortez, AOC.

– Jag tar gärna debatt med demokratiska partiet, de är rätt så galna (wacko) eftersom de leds av människor som AOC, säger Palin.

Frågan är hur väljarna i Alaska ser på Palin

Alaska är i huvudsak ren vildmark, som Norrlands inland. Väljarna här är kända för sin lokalpatriotism och motvilja mot etablissemangen i Washington DC. Frågan är om Sarah Palin ses som ”en av oss” eller som en del av det politiska etablissemanget. Här kan nya hatkampanjer i New York Times och etablerade medier ge henne draghjälp.

Det hålls emot henne att hon är polariserande, vilket många i landsbygdsbor Alaska inte gillar.

Men hon är född, uppvuxen och varit verksam i Alaska. Hon jagar älg, kör snöskoter och är en hockey-mamma. Allt det som gjorde henne populär bland republikaner i presidentvalet 2008, då hon var John McCains vicepresidentkandidat.

Sarah Palin var en av de första etablerade republikaner som gav sitt stöd till Donald Trump i början på 2016, och han har svarat genom att snabbt ge henne stöd i årets kongressval. Frågan är hur mycket det betyder idag, i Alaska. I Newsmax listas elva skäl till att Palin kan vinna. Där påpekas att Palin i mångt var föregångare till Trumps kampanj och Trump anlitade flera av Palins medarbetare.

2022 är inte 2016

Här påpekar flera bedömare att 2022 inte är som 2016. Den konfrontativa stil som Palin har är inte längre något nytt. Frågan är om hon kan anpassa sig till tidsandan och till det komplicerade valsystemet som gynnar kandidater som inte stöter sig med andra kandidaters väljare.

Att det blir ett spännande mellanårsval i USA har vi kunnat räkna ut sedan länge. Med Palin kan det bli än mer energi och engagemang.