Sveriges 290 kommunerna styrs av många olika konstellationer. Partierna har olika favoriter när det kommer till vem man vill samarbetar med. C och V har fått ny huvudmotståndare inför årets val.

Efter valet 2018 förlorade Socialdemokratin många makten i landets kommuner. Antalet blocköverskridande styren blev många fler. Tidningen Dagens Samhälle har undersökt hur partierna lokalt ser på samarbete med andra partier efter höstens val.

Ändrade favoriter som samarbetspartners

Ur Dagens samhälle

På vänstersidan ser det ungefär som inför förra valet, men bland icke-socialistiska partier har synen på vilka man vill samarbeta med ändrats. Centerpartiet har tappat populärt hos M, KD och L. Och Sverigedemokraterna har blivit mer populära hos M och KD nu än för fyra år sedan.

Samtidigt har Centerpartiet och Vänsterpartiet bytt syn på vilket parti som är huvudmotståndare. C hade förut Socialdemokraterna, men inför valet i år är Sverigedemokraterna huvudmotståndare. V hade förut Moderaterna som huvudmotståndare, men det är nu Sverigedemokraterna. Detta kan vara en effekt av att SD vuxit och blivit mer aktuellt som del av styrande majoritet i kommunalpolitiken.

Det blir något märkligt när Centerpartiet, som ser Sverigedemokraterna som huvudmotståndare, samtidigt har Moderaterna som favoritparti att samarbeta med. Ett tecken på att det kan bli fortsatt rörigt även efter årets val om småpartierna får vågmästarroll.