Upploppen under påskhelgen följer på ett blodigt kvartal av döds­skjutningar. Det politiska ansvaret vilar på de social­demokratiska ministrar som konsekvent har motsatt sig lagändringar och andra nödvändiga åtgärder.

Det skriver partiledarna Ulf Kristersson (M), Jimmie Åkesson (SD), Ebba Busch (KD), Johan Pehrson (L) i gemensam debattartikel.

Svenska rättsstaten står på spel

”Alternativet till mycket tuffare tag mot våldsverkare är ännu mer av den laglöshet som vi nu får bevittna. Det är ingen överdrift att säga att det är den svenska rättsstaten som står på spel, när vittnen uteblir från rättegångar på grund av hot, helt oskyldiga riskerar att falla offer för sprängningar och klanstrukturer utmanar centrala institutioner som socialtjänst och kommunal förvaltning.”

Åtgärder på kort och lång sikt

De fyra anger fyra punkter i artikeln:

  1. Straffet för våld mot tjänsteman måste höjas från böter till minst sex månaders fängelse.
  2. Nya verktyg, såsom vatten­kanoner, för att hantera allvarliga ordningsstörningar som urartar.
  3. Fylla de tomma platserna på polishögskolan genom högre polislöner.
  4. Få bort de parallella samhällsstrukturerna i dessa områden är en av de kommande decenniernas allra största uppgifter. 

Sverige behöver slå in på en ny kurs. Sittande regering orka inte göra det som krävs, eller ens enas med sitt regeringsunderlag om vad som är problemet, skriver de.