Socialdemokraterna har använt svenska regeringens prestige för en omfattande kampanj för att mildra sanktionerna mot Putina vän, ryske oligarken Oleg Deripaska och hans bolag.

Dokument som SVT begärt ut från utrikesdepartementet visar att S-regeringen agerat för att hjälpa oligarken som drabbats av USA:s sanktioner mot Putins mäktiga ryska aktörer.

Oleg Deripaska anklagats för utpressning, mutor, kopplingar till organiserad brottslighet och vari med i genomförandet av den ryska inblandningen i det amerikanska presidentvalet 2016.

Han hamnade på USA:s sanktionslista 2018. Utrikesminister Ann Linde och näringsminister Mikael Damberg skickade brev till bland annat utrikesminister Mike Pompeo i september 2018. Ann Linde reste till Washington 8 – 10 oktober samma år och träffade politiker och chefen för sanktionsmyndigheten OFAC.

Ministrarna har framfört hur positivt man ser på oligarkens företag i Sverige. Detta i nära samarbete med hans bolag EN+ och dotterbolaget Rusal.

Till SVT bekräftar utrikesminister Ann Linde att lobbykampanjen för oligarken Deripaska har genomförts.

Detta ligger i linje med att Socialdemokraterna röstade för att låta Putin-regimen återinträda i Europarådet för mänskliga rättigheter 2019.