SD:s partistyrelse beslutade igår att om Finland ansöker om Nato-medlemskap ska Sverige också göra det. Nu väntas Socialdemokraterna följa i SD:s fotspår.

Två partier har värnat Sveriges alliansfrihet: S och SD. Men nu har Europas säkerhetspolitiska läge förändrats sedan Ryssland visat att man är beredd att invadera länder som är alliansfria. Och när detta skett står Ukraina helt ensamma och får ingen hjälp just därför att man är alliansfri och inte omfattas av organiserad samverkan med andra länder om landets försvar.

Detta sätter Finland – med 130 mil lång gräns mot Ryssland – och Sverige i ett helt nytt läge. Sverige har som alliansfritt land räknat med att få hjälp om landet blir angripet. Invasionen i Ukraina visar att Sverige inte alls kan räkna med något sådant stöd när det bränner till.

Då måste Sverige dra slutsatser av det.

Sverigedemokraternas partistyrelse beslutade igår att om Finland bestämmer sig för att ansöka om medlemskap i försvarsalliansen Nato, då är man också för att Sverige ska göra detsamma.

– Vi ska gå i takt med Finland och bygger vår säkerhet gemensamt, säger utrikespolitisk talesperson Emil Aronsson (SD) till SVT Aktuellt.

Därmed finns det nu i riksdagen en majoritet som säger ja, om Finland fattar ett sådant beslut.

Det sätter ökad press på Socialdemokraterna att bestämma sig. Man har hittills vacklat och velat mellan flera olika alternativ, som att sätta sitt hopp till att politikerna i EU ska sköta försvaret istället för Nato.

SVT:s Mats Knutson tolkar det som att Socialdemokraterna är på väg att ta samma väg som Sverigedemokraterna gjorde under måndagen, att säga ja till Nato om Finland gör det.

– Allt tyder på att Finland kommer hamna på ett ja till Nato. I och med det tyder även mycket på att Sverige kommer följa samma väg, säger han i Aktuellt.

Om Finland går med i Nato och Sverige stannar utanför riskerar försvarssamarbetet med Finland att bli irrelevant. Det är därför Sverigedemokraterna sätter ner foten. Sveriges läge blir helt annorlunda om Finland går med i Nato. Då måste Sverige fatta beslut om vad som är bäst i ett sådant läge.

För att kunna fortsätta de försvarssamarbeten som hittills byggts upp blir det logiska svaret att Sverige och Finland ansöker gemensamt om medlemskap i den försvarsallians som Norge, Island och Danmark sedan 1949 är med i.

Alliansfriheten har helt enkelt spelat ut sin roll. Verkligheten har förändrats. Då kan man inte hålla fast vid principer som var rätt förut, men vars förutsättningar inte längre råder. Försvarspolitiken måste utgå från terrängen, inte kartan. Och terrängen i Europa har kraftigt förändrats med det ryska angreppskriget mot alliansfria Ukraina – och omvärldens ovilja att hjälpa ett alliansfritt land som utsätts för militärt angrepp.

Sverige måste agera så att vi inte riskerar att hamna i den ukrainska situationen.