Ryssland kommer inte att stänga av gasleveranser till europeiska länder idag, det uppgav Kremls talesperson Dmitrij Peskov på fredagen.

Putin har krävt att Tyskland med flera av rysk gas tungt beroende länder ska betala i den ryska valutan rubel. Det har man vägrat göra. Risken att Putin stänger av gaskranen har ansetts vara överhängande. Men nu meddelar presidentkansliet att man avvaktar uppgörelse om nästa betalning.

– Rubelbetalningar som Ryssland insisterar på för sin gasexport kommer att påverka uppgörelser som förfaller i slutet av april och maj, och Ryssland kommer inte att stänga av gastillförseln till Europa på fredag, sa Kremls talesman Dmitrij Peskov enligt Reuters.

Ryska gasleverantören Gazprom kommer att arbeta med sina kunder för att implementera de nya reglerna som Putin lagt fast om att gasen ska betalas med rubel.