När miljövänstern lyckats stänga ner många reaktorer i förtid och kärnkraften ansågs vara politiskt död både i Sverige och Europa, då förändras världen dramatiskt. Nu är stödet för kärnkraft rekordhögt bland svenskarna.

De skenande elpriserna beror på att politiker stängt ner kraftkällor innan man byggt ut nya. Då uppstår brist, särskilt när det blåser för lite eller för mycket. Vindkraften är oerhört labil och prissvängningarna blir därför stora.

Ovanpå det kom ryska kriget i Ukraina. När kärnkraften avvecklats har främst Tyskland gjort sig oerhört beroende av rysk gas och olja. Att stoppa importen, för att inte skicka miljardbelopp per dag till Putins krigsmaskin, skulle i dagsläget innebära ekonomisk kris för Tyskland och därmed för Sverige som exporterar mycket till Tyskland.

Om kärnkraften fått vara kvar, och politikerna inte haft viljan att visa sig på styva linan och imponera på miljörörelsen, hade läget varit betydligt ljusare nu.

Det är därför kärnkraften nu seglar i opinionsmässig medvind.

84 procent vill inte fortsätta kärnkraftsavvecklingen

Drygt hälften, 56 procent, av de 1 000 som svarat i Novus-undersökningen, gjord sista veckan i mars, säger att de är för att bygga ny kärnkraft vid behov. Det är en statistiskt säkerställd ökning från 46 procent i höstas. 28 procent svarar att de nuvarande kärnkraftverken ska användas, men vill inte se några nya. Bara 10 procent tycker att kärnkraftens ska avvecklas genom politiska beslut, ner från 14 procent i novembermätningen.

Den kärnkraftsvänliga opinionen har stadigt ökat de senaste åren. 2018 var det bara 30 procent som ville se ny kärnkraft. Då ville 20 procent avveckla kärnkraften.

Även klimatfrågan spelar kärnkraften i händerna, enligt svaren i undersökningen, rapporterar TT. Två av tre svarar att de tycker ”kärnkraft kan vara ett medel för att klara klimatmålen” Det är en högre andel än i den förra studien. 18 procent håller inte med.

I Novusmätningen är det anställda inom privat sektor, mer män än kvinnor och M- och SD-sympatisörer som helst vill se mer av energislaget. Liksom boende i Västsverige.

Mindre entusiastiska är kvinnor till vänster, generellt sett, men även bland väljare på vänsterskalan har stödet för kärnkraft ökat, enligt mätningen.

Kraftslagens andel

Så stor andel hade, enligt Energimyndigheten, de olika kraftslagen av den totala svenska elproduktionen 2021:

Vattenkraft, 43 procent

Kärnkraft, 31 procent

Vindkraft, 16 procent

Värmekraft, 9 procent

Solkraft, 1 procent