Under parollen ”det sunda samtalet” ska partiledaren Jimmie Åkesson (SD) åker på turné med entreprenören Jan Emanuel Johansson (S). Det ska bli lite after work-känsla, säger Åkesson.

Ett första stopp blir i Malmö på tisdag för att under kommande veckor göra nedslag i Göteborg och Stockholm. Man ska besöka pub- och restaurangmiljöer och bjuda gästerna på ett politiskt samtal över partigränserna.

– Det blir säkert debatt, men jag upplever inte att huvudsyftet är att vi ska debattera och skrika på varandra, säger Jimmie Åkesson till TT.

Först blir det 45 minuters diskussion under ledning av en moderator och sedan kan publiken ställa frågor.

”En unik sosse”

Åkesson tror att samtalen kan komma att handla om vad som helst.

– Jan Emanuel är ju en unik sosse på det sättet att han också är kapitalist och har det perspektivet. Det blir väldigt intressant att diskutera exempelvis vinster i välfärden med honom. Men mycket kommer nog att handla om hur vi och Jan Emanuel ser på socialdemokratin i dag. Jag vet att många brukar fråga hur han fortfarande kan vara medlem i Socialdemokraterna, säger Åkesson.

Entreprenören Jan Emanuel Johansson, som själv beskriver sig som konservativ vänster, och som Åkesson kallar ”en socialdemokrat av den gamla sorten”, ser fram emot turnén.

”Beprövat knep”

Duon har tidigare debatterat ihop, för två år sedan, under rubriken ”Sverigesamtal” med moderatorn Henrik Jönsson.

– Jag tyckte verkligen om det. Där sökte vi medvetet likheter i stället för olikheter och det tycker jag är ett roligt anslag. Därför tror jag att den här samtals- eller debatturnén kan bli givande, säger Jan Emanuel Johansson.

Frågan är om han skulle rösta på Socialdemokraterna i dag.

– Min vision är att sossarna ska bli socialdemokrater igen, att socialdemokratin ska hitta hem och jag hoppas och tror att den förändringen är på gång någonstans. Visar det sig att det inte bara är en ordens bekännelse så är min önskan är att jag ska kunna lägga min röst på mitt eget parti.