Efter Linköping, Norrköping, Örebro och Rinkeby var det på lördagskvällen våldsamma upplopp i Malmö och Landskrona, på påskafton. Stenar och molotovcocktails kastades mot polisen, avspärrningar forcerades och en stadsbuss sattes i brand.

Under lördagen har det varit upplopp i både Malmö och Landskrona. Först sattes däck och bråte i brand vid Rosengård och strax efter midnatt eldade man upp en eldriven stadsbuss.

– Ett brinnande föremål kastades in i bussen. Föraren försökte släcka, men det gick inte och bussen utrymdes. Alla ska ha klarat sig utan fysiska skador, men de är skärrade, säger talesperson vid Skånetrafiken.

Flera busslinjer i centrala delar av landets tredje största stad har fått dras in till följd av upploppen.

– Vi vet inte hur länge de kommer vara indragna. Polisen måste ge klartecken, så vi uppmanar våra resenärer att hålla koll på hemsidan, säger man från Skånetrafiken.

Vid 01.15-tiden på natten mot söndagen uppgav polisen att flera bränder startats i området och att stenkastning förekommer. Personer har kastat projektiler som stenar och molotovcocktails mot polisen. Efter kl 02 kämpade polisen fortfarande med att återställa lugnet och att säkra räddningstjänstens arbete.

Upplopp torsdag, fredag, lördag

I flera svenska städer har det varit upplopp efter att laglig offentlig sammankomst planerats av danska partiet Stram kurs där kritik mot islam framfört. På torsdagen höll man torgmöte i Jönköping. Senare skulle en manifestation hållas i Skäggetorp i Linköping. Men polisen kunde inte upprätthålla ordningen. Under upplopp blev tre poliser skadades av stenkastning och flera polisbilar länsade på uniformer och utrustning och sedan vandaliserade.

Därefter skedde våldsamheter i Norrköping, Örebro och Rinkeby. Bränder har startats och det har kastats sten mot blåljuspersonal. Flera poliser har skadats och polisbussar och polisutrustning stulits.

Under lördagen blev det upplopp i Malmö och Landskrona. En person misstänks för mordförsök efter att ha kört in med bil i ett kravallstaket och en fotograf från danska TV2 blev attackerad.

”Inte förvånad”

I Riks intervjuas tidigare polisen Peter Springare, som inte är ett dugg förvånad över utvecklingen.

Enligt honom handlar inte kravallerna om islamkritiska torgmöten. Händelserna manifesterar polisledningens oförmåga att leda ordningsmakten så att den kan upprätthålla lag och ordning.

– Vi måste få en polisledning som fokuserar på uppdraget, på kärnverksamheten. Nu har vi en slags funktionell dumhet inom ledningen där formalism och floskler är allena saliggörande. Svensk polis har blivit en slags konsensusambassadörer som fokuserar på jämställdhetsprojekt, mångfaldsplaner och värdegrundsarbeten, allt för att leva upp till politiskt korrekta uppfattningar, säger Springare.

Lyssna på intervjun: