Ikväll hålls den enda debatten mellan de två kvarvarande kandidaterna i franska presidentvalet. Marine Le Pen lovar en ny renässans för ökad säkerhet och trygghet. Emmanuel Macron kritiserar sin motståndare snarare än försvarar de senaste fem årens styre.

REFERAT. Marine Le Pen gjorde sig till tolk för de många människor som kämpar med höga el- och bränslepriser. Det finns ett stort missnöje med detta och med hur pandemin hanterades. Le Pen vill träda ur den europeiska elmarknaden, så som Vänsterpartiet i Sverige också föreslår, för att den driver upp elpriset. (Det är Tysklands avveckling av kärnkraften som skapar brist som höjer elpriset.)

Macron menar att Le Pen i parlamentet röstat emot pristak. Le Pen svarar att hon har ett annat förslag och framför en plan om sänkt moms och dämpad inflation. Macron vill hellre dela ut välfärdscheckar till de som har det allra sämst.

Det är märkligt att se hur den sittande presidenten intar en passiv hållning och låter utmanaren Le Pen lägga fram sin politik, för att sedan angripa den i tekniska termer. Macron vet att han i sak inte kan vinna debatten pga det missnöje som finns i landet, och därför begränsar han sig till att kritisera Le Pens förslag och på det sättet framställa sig som den mest kunnige, den med störst statsmannaerfarenhet.

Ryssland

Le Pen fördömer Rysslands krig och förespråkar stöd till Ukraina. Däremot vill hon inte se sanktioner mot rysk gas och olja eftersom det skulle drabba franska folket medan Ryssland kan sälja sin energi till övriga världen. Också här ägnar sig Macron åt att kritisera Le Pen snarare än att lägga fram någon egen ståndpunkt. Le Pen svarar att Macron bjudit in Putin till Versailles även efter ryska annekteringen av Krim.

När Macron riktar kritik mot att Le Pen tagit lån i rysk bank svarar hon att det beror att ingen fransk bank var villig att låna ut medel till hennes parti.

Det är underhållande att se det franska kroppsspråket, hur Macron upprört korsar armarna när han inte lyckas vinna sina attacker utan får svar på tal.

Europa

Macron talar för första gången för något, när han beskriver hur viktigt det är med ett starkt EU som leds av Frankrike och Tyskland. Han talar om europeisk suveränitet. Det blir fokuspunkten för Le Pen som påpekar att det bara finns nationell suveränitet, där politikerna är ansvariga inför sina väljare.

Varför försvarar inte Frankrike sina eget folk och sina intressen, utan agerar för tysk bilindustri, frågar Le Pen. Hon vill reformera EU inifrån. Macron tycker det är bra att Le Pen inte längre vill lämna euron.

Macron recenserar

Efter första timmens debatt är dynamiken i debatten tydlig. Macron ägnar sin tid åt att recensera sin utmanares politik, snarare än att lägga fram sin egen politik. Det gör att Le Pen får presentera sin politik, men får den ifrågasatt eftersom Macron hela tiden säger att hon har fel.

Men frågan är om det är till Macrons fördel när han inte framför vilken politik han står för och tänker driva de kommande fem åren, om väljarna röstar på honom. Förmodligen bedömer Macron det som att han inte har några röster att vinna på det. Istället vill han undergräva sin motståndare. Det liknar amerikansk ”negativt kampanjande” där kandidater attackerar motståndarna i reklamfilmer.

Det är inte särskilt informativt.