Trots hårt motstånd från vänsteretablissemang, som vill fortsätta strypa oliktänkande i sociala medier, har man inte kunnat stoppa miljardären Elon Musk från att nu köpa plattformen Twitter.

”Det fria ordet är grunden för en fungerande demokrati, och Twitter är det digitala torget där frågor som är avgörande för mänsklighetens framtid diskuteras.” Det säger Elon Musk i en första kommentar efter beskedet att hans bud på Twitter blivit accepterat.

Musk uppger också att han vill ”göra Twitter bättre än någonsin”. Exempelvis genom att bygga nya funktioner, använda öppen källkod för algoritmerna för att öka förtroendet och ”besegra spambotar”.

– Twitter har en enorm potential. Jag ser fram emot att arbeta med företaget och användargemenskapen för att frigöra den, säger Elon Musk i ett pressmeddelande.

När han vägrades inflytande köpte han allt

Elon Musk köpte tidigare i vår 9,2 procent av Twitter och blev störste delägare. Men styrelsen och anställda – som inte är aktieägare och därför inte tar några risker – gjorde allt för att hindra den nye ägaren från att försöka få något inflytande över bolagets regler och policy, då lade Musk bud på att köpa rubbet – för ungefär 440 miljarder svenska kronor.

Också detta försökte vänsteraktivister i Twitter stoppa. Man ville värna sin makt att reglera och begränsa användarnas möjligheter att skriva och publicera på plattformen.

Men sent på måndagskvällen kom beskedet att Twitter och Musk nu köper hela bolaget.

Våg för friare ord i sociala medier?

Många hoppas nu att trenden mot allt hårdare censur i sociala medier ska vända. Idag gynnas vänsterröster kraftigt i algoritmer och urval. Konservativa yttringar stryps.

Exempelvis har Google mörkat Samtiden från att sorteras som medieavsändare, vilket gör att artiklar från Samtiden dyker upp mer sällan hos den som söker en nyhet än till exempel vänsterextrema ETC som räknas som ”riktig” media. När detta skedde halverades antalet sidvisningar av Samtiden – från nära två miljoner till drygt en miljon sidvisningar per månad. Så de sociala medieplattformarna och sökmotorerna har stor makt att styra läsarna – och de styr aktivt publiken till vänstermedier.

När Elon Musk nu vill återupprätta yttrandefriheten på ett mer jämlikt vis i Twitter kan det, är förhoppningen, vara att visa vägen också för andra bolag med makt att styra debatt- och nyhetstrafiken på internet.