Polisen har avslagit danske Rasmus Paludan anökan om att få hålla allmän sammankomst i Borås. Från vänsterliberalt håll vill man strypa mötesfriheten dem dem som vill rikta kritik mot islam. Nu ska förvaltningsrätten pröva om mötesfriheten längre gäller i Sverige.

Polisen lokalt har avslagit Paludans ansökan om allmän sammankomst. Han har överklagat polisens beslut till förvaltningsrätten.

Polisen: vi klarar inte vårt jobb

Det första beslutet, som polisen gav besked om för några dagar sedan, motiverades främst av en bedömning om risker och hot. Man hänvisade bland annat till de våldsamma upploppen på flera håll i Sverige under påskhelgen.

Polisen recenserade också hur yttrandefriheten används. ”Rasmus Paludan har en retorik som går ut på att skapa oordning och kaos”, sade Emelie Kullmyr, kommenderingschef i polisregion Väst, i ett pressmeddelande.

Sedan hänvisar polischefen till att polisen inte klarar av att upprätthålla lag och ordning: ”Vi har sett hur allmänheten utsatts för allvarlig fara och att polis kommit till skada”, menar Kullmyr enligt TT.

I sin överklagan framhåller Rasmus Paludan att det är polisens uppgift att ”skydda yttranden och församlingar från misshandel”.

Rätten att kunna bilda opinion

Förvaltningsrätten ska nu ge besked om mötesfriheten gäller i Sverige. Eller om en mobb kan tysta de röster man är meningsmotståndare mot.