Polisen är sista skyddet mot anarki, men från de gamla partierna sakar polisen uppbackning när de utför arbetet mot upplopp och klankriminalitet. Moralen är låg.

Det är vanligt att vänsterpolitiker stämmer in i kriminellas kritik mot polisen. De agerar för hårt. Brottslingar framställs som offer i medierna. Eller som hjältar.

– I dag är vi legitima måltavlor för grovt kriminella. Man drar sig inte för att använda grovt våld eller ta till grova hot mot oss. De söker upp familjemedlemmar. De finns utanför dagis när man lämnar barnen, säger polismannen Peter Larsson till Expressen (betalvägg).

Han funderar på att lämna polisyrket.

Polisen tas inte på allvar

– Det var uppenbart att de ville döda poliser, säger han om påskhelgens upplopp. 

– Det var inte mindre stenar, det var stora jävla projektiler som bara spöregnade och smattrade på våra fordon. Det är bara tur att våra fordon håller. Men det finns ju en gräns för när fordonen ger sig. Skulle de ha gett sig när det var som värst hade vi haft kolleger som inte överlevt. Det var på den nivån, konstaterar han.

Nu räcker inte utrustningen längre. De kriminellas våldskapital blir allt starkare.

– Jag vet mängder av kolleger som mår psykiskt riktigt dåligt och tagit extremt illa vid sig. Jag har flera kolleger som inte har sökt akut, men som nu söker i efterhand och har ont som fan.

Hat, hot och blåljussabotage har blivit vardag. 

– Vi i polisen har ju varnat för det här i många års tid, men man har inte tagit oss på allvar.

Våldet ökar i Sverige

Poliser utsätts för knivattacker, skjutvapenvåld eller med handgranater som sprängs under bilar.

– Jag har kolleger som blivit beskjutna med automatvapeneld i hemmet. Polisstationer har bombats med handgranater och sprängladdningar. Det var inte så förr. Det var inte i närheten. Det grova våldet har kommit närmare, säger Larsson.

I sina senaste tweets kritiserar han politiker och polischefer.

Polischefernas ledarskap och personalpolitik gör att anställda lämnar yrket. Politiker gör inte tillräckligt. 

Politiker bryr sig inte

För första gången på 15 år är han öppen för att lämna polisyrket. 

– Jag har aldrig ångrat mitt yrkesval, men jag skulle kunna tänka mig att lämna polisen nu. Det är inte för att jag är rädd för det vi möts av eller kommer mötas av eller vad jag varit med om, säger han.

Skälet är att polisen inte har uppbackning.

– Jag känner inte att vi får den stöttning vi förtjänar av varken polisledningen eller politiken.

Trots att man påpekat brister i åratal händer ingenting.

– Jag upplever att vi har ett internt krig mot polisledningen i vissa frågor och sedan ska vi ha orken, modet och lusten för att föra det viktiga kriget mot grovt kriminella som förpestar samhället.

– Vi är inte i närheten av att utnyttja vår organisation till fullo.