Som väntat vann Emmanuel Macron Frankrikes presidentval, men utmanaren Marine Le Pen fick ett klart högre stöd än i förra valet för fem år sedan.

Sittande president Macron fick 58,5 procent av väljarna i söndagens val, medan nationelle utmanaren Marine Le Pen fick 41,5 procent. Jämfört med 2017 har marginal dem emellan minskat betydligt, då Macron fick 66,1 mot 33,9 procent för Le Pen.

Det är också anmärkningsvärt att inget av de traditionella partierna kom till denna andra valomgång. Det socialdemokratiska partiet och det borgerliga Republikanerna fick tillsammans mindre än 10 procent i första valomgången för två veckor sedan.

Nu stod en mittenkandidat med eget parti mot en antietablissemangskandidat för nationell samling.

I sitt tal inför valarbetarna sa Marine Le Pen att det nu gäller att satsa på parlamentsvalet som äger rum i sommar. Där har de nationella goda chanser att flytta fram positionerna.