När polisen visade lite våldskapacitet genom att skjuta varningsskott och skott som träffade tre upprorsmakare, lugnade det snabbt ner läget i Norrköping igår söndag.

Stämningen under det våldsamma upploppet i Navestad i Norrköping vände direkt när polisen avlossat skott. Det säger en av poliserna som deltog i insatsen till Norrköpings Tidningar.

– Det var som att vända på en hand, det lugnade ner sig direkt, säger polisen.

Poliser i både Linköping och Norrköping attackerades med bland annat stora stenar under eftermiddagen och i Norrköping har tre personer bekräftats skottskadade sedan polisen skjutit varningsskott. Enligt myndigheten verkar de ha träffats av rikoschetter. Samtliga vårdas på sjukhus och är samtidigt gripna misstänka för brott, skriver polisen på sin hemsida.

Under söndagskvällen uppges läget vara lugnare i både Norrköping och Linköping.

Men i Malmö fortsatte kravallerna på söndagskvällen och natten mot måndag. Vid midnatt sattes Rosengårdsskolan i brand och polisen fick eskortera in räddningstjänsten för att kunna släcka. En stor folksamling befann sig på platsen och polisen beskriver stämningen som ”upprorisk”.