Behöver du nytt pass till sommaren? Glöm det! Nästa lediga tid för pass någonstans i Sverige: Gällivare 20 juli.

Sammanbrottet i polisens utfärdande av pass är fullständigt. På många håll finns nu lediga tider först i oktober.

Läget är så hopplöst att Stockholmspolisen har inlett en regional ”särskild händelse”, enligt Aftonbladet. Sådana brukas utfärdas när upplopp och svåra händelser inträffat. Men nu är det administrativa uppgifter som havererat.

Längst väntetid har Blekinge län, där finns den första tiden den 31 januari nästa år, rapporterar Svenska Dagbladet. Även i Östergötland får man vänta till januari, närmare bestämt till den 19 januari. Då finns tider i Norrköping.

”Tänk på att det ofta kommer in återbud, så besök sidan regelbundet om du inte hittar en tid som passar vid första försöket”, skriver polisen på hemsidan.

Stängd kö på Arlanda

Den som hoppas kunna få akutpass på Arlanda flygplats behöver tänka om. Redan vid niotiden på söndagsmorgonen meddelade polisen att passkön hade stängt eftersom fler stod i kön än de pass som kan utfärdas.

– De som stod längst fram i kön hade köat sedan 03-tiden i natt, säger en person som köat sedan tidig söndagsmorgon, till Aftonbladet.

Hur många av de som köar som ”tappat” sitt pass och begär ut nytt framgår inte. Det är sedan tidigare känt att svenska pass säljs på svarta marknader och att det bara är att gång på gång begära ut nytt pass av polisen.