Bilderna på hur mängder med civila ukrainare skjutits till döds mitt i sin vardag i förstaden Butja får nu även Kina och Indien – som inte velat kritisera Ryssland – att uttrycka oro och avståndstagande till ryska massakrer.

Efter att tidigare ha avstått från att kritisera Rysslands invasion av Ukraina fördömde Indien på tisdagen dödandet av civila i Butja, rapporterar Reuters.

– De senaste uppgifterna om dödade civila är djupt bekymrande. Vi fördömer detta otvetydigt och stödjer uppmaningarna om en oberoende utredning, säger TS Tirumurti, Indiens permanenta representant i FN, under ett möte i organisationens säkerhetsråd på tisdagen.

”Oroande”

Samtidigt meddelar Kinas sändebud till FN:s säkerhetsråd, Zhang Jun, att man måste gå till botten med vad de ryska styrkorna har gjort i Butja.

– Attacker på civila är oacceptabla och ska inte förekomma. Bilderna från Butja är väldigt oroande, säger han under mötet enligt Reuters.

Kina har sedan Ryssland invaderade Ukraina för snart fem veckor sedan varit noga med att hålla sig neutrala i konflikten.

Zhang Jun säger dock att han tycker att nya sanktioner mot Ryssland är fel väg att gå då han anser att det inte skulle lösa konflikten och att andra länder riskerar att drabbas.

När FN:s säkerhetsråd strax efter den ryska invasionen röstade om en resolution för att fördöma Rysslands agerande la Indien, tillsammans med Kina och Förenade Arabemiraten, ner sin röst. Sedan dess har Kina ökat sin import av olja från Ryssland.