Strax före kl 15 på fredagseftermiddagen den 7 april 2017 kapade islamisten Rakhmat Akilov en lastbil och körde ihjäl fem personer på gågatan Drottninggatan i centrala Stockholm. Det skulle kunna hända igen.

Gärningsmannen som dömdes skulle varit utvisad. Ändå var han kvar i landet. Trots den säkerhetsrisk de utgör som olagligen uppehåller sig i Sverige, är antalet fler nu än för fem år sedan.

Risken för ett nytt liknande terrordåd har inte minskat. Svenska staten har inte höjt säkerheten för sina medborgare genom att skaffa sig kontroll över vilka som befinner sig i landet.

Många befinner sig fortsatt olagligen i landet

Trots politiska löften om att fler utvisningar ska verkställas, visar statistiken inte på någon förändringar. Under 2021 anmäldes över 10.000 personer som fått avslag på sin ansökan om uppehållstillstånd som avvikna och efterlysta av polisen. 

– Vi har människor som befinner sig i vårt samhälle som vi inte känner till och som ingen har kontroll över, sa Cajsa Velden, chef på Nationella gränspolisen till SVT tidigare i år. 

Förvarsplatser saknas

Regeringen har inte gjort något för att minska riskerna för svenska folket. Exempelvis har gränspolisen fortsatt stor brist på förvarsplatser av de efterlysta.

– Så att vi kan hålla folk i förvar tills att vi kan verkställa en utvisning, säger hon.

Hur vi kan ha en regering som inte sköter de mest centrala uppgifterna för en statsmakten – som att skydda det egna landets medborgare från terrordåd – är häpnadsväckande.

Det är en låt-gå-politik som justitieminister Morgan Johansson försvarar genom att lyfta någon bagatell som han förändrat, men utan att på något sätt skapat en tryggare vardag för medborgarna i detta land.

Mer måste göras så att det inte händer igen. Fem personer, varav en ung flicka på cykel, kördes brutalt ihjäl av en islamist i kapad lastbil och många blev skadade på Drottninggatan den vårdagen 2017.

Förhoppningsvis kan valrörelsen i högre grad komma att handla om säkerhet och trygghet, både när det gäller militärt och säkerhetspolitiskt försvar mot fientliga statsmakter som inre säkerhet i form av polis och kontroll på och åtgärder mot dem som olagligen befinner sig i landet.

Den varning som terrorattacken 7 april för fem år sedan var får inte gå förlorad.