Förundersökningen läggs ned efter upploppet mellan två klaner i Lund i september. Gärningsmännen finns på film men bilderna är inte skarpa nog. Tre fall av grov misshandel går inte att bevisa.

Upploppen som tog över den mellanstora staden i Sverige orsakades av hundratalet klankriminella beväpnade med påkar, knivar och skjutvapen. De drog runt i stan och skrek, slogs, sparkades och vandaliserade en restaurang. Det handlade om en 2-3 veckor lång konflikt mellan släktnätverk där de ”klanäldre” förgäves försökt förhandla med sina motparter. 

Tumult i Lund började vid kl 10 då en 45-årig man attackerades av två män med basebollträn utanför sitt hem. En knapp timme senare drabbade man samman på en restaurang i centrala Lund. En anställd på en servering vittnar om hur 4-5 bilar stannade utanför och omkring tio män sprang in på restaurangen. Man drog ut en man på uteserveringen där våldet eskalerade och där möblemang och staket kastades omkring.

När en skadad i bråken kördes till Lunds lasarett följde de båda kriminella släktnätverken efter och fortsatte slagsmålen utanför sjukhuset, som gick upp i stabsläge och låste dörrarna.

Inga åtal

Förundersökningen läggs ner och det blir inget åtal efter det omtalade storbråket utanför universitetssjukhuset i Lund i september förra året. Åklagare Mathias Larsson säger till SVT Nyheter att det inte går att bevisa vem eller vilka som är skyldiga.

Polisen har lagt stora resurser på att försöka identifiera personer i ett filmklipp som spridits efter händelsen, men enligt Mathias Larsson har det varit svårt att utröna exakt vad som händer i klippet. Därtill har de personer som polisen ändå tror sig ha identifierat inte velat medverka fullt ut i utredningen.

– Vi måste bryta ner det här på detaljnivå och se varje person för sig. För att vi ska kunna åtala en person måste det vara ställt utan rimligt tvivel att den gjort något, säger Mathias Larsson.

Sveriges rättsstat står maktlös inför klanernas maktutövning. Det finns ingen beredskap för att klaner agerar samlat och därför kan de ta över det svenska samhället.

*

Se mer i Samtiden: Flera veckor lång konflikt bakom klanstriden som tog över Lund (8 sept 2021), Klaner bakom upplopp i Lund (7 sept 2021)