Erik Fasth, 32, hittades mördad i den bostad där han arbetade som personlig assistent. Han var ihjälhuggen bakifrån. Mördaren var en socialdemokrat som stod på partiets valsedel i förra valet. Nu berättar hans sambo om sorgen. 

Misstankarna riktades tidigt mot en annan personlig assistent som också brukade jobba i bostaden – Jennie Olsson, som också var engagerad i Socialdemokraterna. 

Dömd till livstids fängelse

Bevisen mot Olsson blev snabbt starka när polisen kunde se Olsson på övervakningskameror ta ut pengar med den mördades bankkort och senare i annan övervakningskamera se när hon slängde soppåsar på en återvinningsstation. I påsarna låg blodiga handskar och skor. Det var Erik Fasths blod.

Jennie Olsson dömdes i tingsrätten till 18 års fängelse för mord, grov stöld och en rad andra brott. Hovrätten skärpte senare straffet till livstids fängelse. 

Motivet bedöms ha varit ekonomiskt. Kort efter mordet handlade Olsson på Ikea. 

Den stora sorgen

– Det kändes som att någon hade tagit hela mitt liv, säger hans samboHon berättar nu i tidningen Ttela om chocken och sorgen efter att hon fått veta att hennes stora kärlek aldrig skulle komma hem igen. 

På morgonen den 4 september 2020 vaknade hon av att två poliser knackade på sovrumsfönstret.

– När de berättade att Erik hittats död kunde jag inte ta in det. ”Va, nä han är inte död”. Poliserna undrade om jag förstod vad de sa. Jag svarade ”ja, men då kommer han inte hem i kväll då…?”. Det tog några sekunder sedan började jag gråta och ringde mamma. Jag försökte hålla mig lugn när jag bad henne komma men sedan skrek jag: ”Erik är död, Erik är död”.

Det har gått omkring ett och ett halvt år sedan Erik Fasth blev knivhuggen till döds. Sambon har använt sig av olika metoder för att bearbeta det som hänt. 

Hon berättar att hon bland annat besökt kyrkans sorgegrupp och gått hos en psykoterapeut. Dessutom har hon gått med i RAV, Riksorganisationen för anhöriga till våldsdödade. Det har hjälpt henne att prata med andra som varit med om liknande händelser. 

*

Tidigare rapportering om mordet: Ännu en S-politiker häktad för mord (18 september 2020), Andra S-politikern på ett år som döms för mord (6 mars 2021), Morddömde S-politikern överklagar (21 juni 2021)