Ingen höjer längre på ögonbrynen när S-ministrar som Annika Strandhäll häver ur sig de mest grälsjuka och bottenlöst korkade inlägg i sociala medier. Men det skadar politikens anseende och Sverige som nation att vi har ministrar som ligger på den allra lägsta intellektuella nivå som tänkas kan.

Mer eller mindre dagligen är det någon S-minister som istället för att förklara regeringens politiska beslut ägnar sig åt att försöka sätta dit meningsmotståndare. Det är som att Socialdemokratin inte förstår att man gör bort sig när man sitter på höga offentliga poster men väljer att kräla på golvet med avskyvärt tonläge och utan tillstymmelse till insikt om de problem svenska folket brottas med.

”Ingen koll”

Nu senast gav sig miljöminister Annika Strandhäll ut för att kritisera EU-parlamentarikern Jessicca Stegrud (SD). Med lätthet kunde Stegrud tillrättavisa Strandhäll och dessutom få drygt 1100 gillanden medan S-ministern hade fått 3 gillanden efter 20 timmar.

Det är symptomatiskt att Strandhäll attackerar meningsmotståndare men själv inte levererar någon som helst egen kunskap. I detta fall hävdar Strandhäll att Stegrud har ”absolut ingen koll”, på vilket Stegrud kan svara att hon arbetat 18 år i energibranschen och ägnar sig åt konsekvensanalyser, istället för ideologiska vindriktningar.

Stegrud krossar Strandhäll. På alla plan.

Men det absurda är att Socialdemokrater numera tycks ha så låg intellektuell nivå att de inte inser hur pinsamma de framstår med den här typen av meningslösa attacker.

För S-ministrarna fortsätter att vräka ur sig korkade påståenden. Som hela svenska folket bara gapskrattar åt.

Vem minns inte när Strandhäll som faktareferens hänvisade till en miniserie på HBO, när hon ville påtala kärnkraftens risker? Är det därifrån S-ministrar hämtar sin ”kunskap”?

Ingen logik

Strandhäll och andra S-ministrar präglas också av en smärtsamt ologisk hållning. Ena stunden läxar Strandhäll upp dåvarande M-ledaren Anna Kinberg Batra därför att hon som statsministerkandidat ”ger sig på en författare på Twitter”, för att i nästa stund re-tweeta ett inlägg som hånar författaren Katerina Janouch sedan hennes böcker utsatts för vänsterbojkott.

Detta sker enligt det tokiga, egocentrerade synsättet: ”Det är rätt när vi gör det”.

Problemet är att om alla tänker så, blir det ingen samhällsdebatt överhuvudtaget. Alla kommer bara att klaga på andra som gör samma sak som man själv gör. Den intellektuella nivån är noll.

Översitteri

Det finns också tydliga drag av översitteri i Annika Strandhälls twittrande. Hon anser sig inte bara ha rätt hur fel hon än har, hon anser sig som minister kunna tillrättavisa medborgare.

Nu senast har Strandhäll gillat en tweet som i uppfordrande ordalag – ”gör om, gör rätt” – menar att Glenn Hysén ska ändra sina politiska åsikter.

Det är djupt obehagligt, med tydliga totalitära tendenser, att på detta sätt och som minister sätta sig på enskilda medborgare.

Inte undra på att politikens anseende bara sjunker. De politiker som sitter på de allra högsta och mest prestigefulla posterna beter sig värre än barn i förskolan. Man undrar hur lågt svensk samhällsdebatt ska sjunka. Och om vi någon gång kan få tillbaka en sansad diskussion där olika argument i sak bryts mot varandra utan personliga påhopp och attacker.