De rödgröna partierna minskar och de icke-socialistiska ökar på kommunal nivå i Skåne och Blekinge. Centerpartiet och Miljöpartiet är de stora förlorarna. Väljarstödet för Sverigedemokraterna fortsätter att växa, också i kommunvalet, där väljarstödet för växande partier ofta släpar efter riksdagsvalet.

I de sydsvenska kommunerna går SD framåt, rapporterar Expressen. Det är i syd som partiet är med och styr i flera kommuner. Då stärks väljarstödet. Det är en fortsättning på trenden från förra valet. 

I kommunvalet 2018 gick Sverigedemokraterna bäst i kommuner där man redan var starka, vilket visade att när väljarna lär känna partiet ökar förtroendet.

Den utvecklingen har fortsatt när partiet också får makt och befinner sig i styrande position. Denna utveckling går emot det som en del bedömare brukar hävda, alltså att anti-etablissemangspartier förlorar väljare när de får makt och blir en del av de styrande. Så ser det inte ut att vara i Sydsverige.

En ny opinionsundersökning från Infostat visar att SD i kommunvalet är det parti som tillsammans med S gått framåt mest i Sydsverige sedan valet.

Tabell

Boende i Skåne och Blekinge: Vilket parti skulle du rösta på om det var kommunval i dag? 
(jmf m valresultat 2018)

Socialdemokraterna 28,4 (+2,2)
Vänsterpartiet 6,4 (+0,7)
Centerpartiet 4,4 (−2,2)
Miljöpartiet 2,8 (−1,6)

Sverigedemokraterna 21,5 (+2,2)
Moderaterna 21,4 (-1,0)
Kristdemokraterna 2,9 (−0,5)

Liberalerna 8,3 (+0,7)
Annat parti 3,8 (−0,6)

Andelen osäkra i undersökningen uppgår till 16,1 procent.