Det är strukturella problem inom polismyndigheten som gör att man misslyckas att kontrollera de urartade våldsamheterna i flera svenska städer. Man klarar inte att skydda egendom eller ens sina kollegor under våldsamheter.

Det blir alltmer uppenbart att polisen fullständigt tappat greppet över lag och ordning i landet. Vilka ligister som helst kan sätta städer i brand, bara de är något tiotal våldsbenägna individer. Polisen har inte redskapen att ta itu med våldet. Eller, som flera poliser vittnar om, får inte tillgripa våld enligt polischefer som styrs av socialdemokratiska justitiedepartementet.

Vansinnigt av Morgan Johansson

Örebro påsken 2022. Foto: Twitter.

Stefan Holgersson, polis och universitetslektor vid Linköpings universitet, anser att justitieminister Morgan Johanssons hållning om att regeringen har fullt förtroende för polisens insatser är ”vansinnig”.

De senaste dygnen har flera våldsamma upplopp skett i Sverige i samband med allmänna sammankomster. I Östergötland och Örebro har ett tiotal poliser skadats och flera polisbilar stuckits i brand. Även allmänhetens egendom, som privatbilar, har förstörts under upploppen.

Att få tillstånd att ordna allmänna sammankomster för politisk åsiktsbildning är det allra mest grundläggande demokratiska fundamentet. De som ifrågasätter denna rätt, vilka ursäkter de än har, är inga demokrater utan befinner sig på samma sida som Putin, Xi Jinping och alla andra diktaturer.

Man har i västerländska demokratier rätt att kritisera såväl partier som religioner. Punkt slut.

Strukturella problem – klarar inte jobbet

Det är statens ordningsmakt som ska se till att grundlagsfästa mötesfrihet kan upprätthållas.

Men nu visar det sig att klaner med utländska anknytning, ofta till muslimska länder, inte accepterar den svenska grundlagen. Man har ställt till med våldsamt aggressiva motdemonstrationer. Det är polisens uppgift att omedelbart slå ner och stoppa detta pöbelbeteende.

Nu visar det sig att svensk polis inte har den kraften, den styrkan.

– Det finns såklart flera skäl, ett är att Polismyndigheten har strukturella problem som påverkar sättet att organisera och bedriva sin verksamhet. Det drabbar många olika verksamhetsfält där ett av de mest tydliga på senare tid är polisens förmåga att hantera våldsamma upplopp, säger Stefan Holgersson till Dagens Nyheter.

Dags för paramilitär polis i Sverige

Linköping påsken 2022. Foto: Twitter.

Han förstår inte att politikerna tillåter den nuvarande utvecklingen att fortgå. Konsekvenserna ser man inte bara i upploppen utan även i de eskalerade gängskjutningarna och den bristfälliga passhanteringen, säger han. Polisen har blivit reaktiv, snarare än bygga verksamhet som kan förebygga problem.

Nu tar Holgersson upp dialogpolisen som ett exempel på framgångsrikt arbete som åsidosatts. Men i takt med att klanerna och gängen blivit starkare är det självklart att det inte längre går att prata sig till en lugnare attityd med dessa.

Dialogpolisen fungerar inte mot förhärdade kriminella som aktivt startar upplopp därför att de vill tysta dem som inte har samma åsikt som dem om exempelvis islam.

När svenska politiker har importerat Mellanösterns mentalitet måste vår ordningsmakt bemöta dem med samma råa styrka som de vill demonstrera. Sverige måste militarisera polisen. Paramilitär polis måste kunna sättas in i upplopp och slå ner dem med full kraft.

Naturligtvis är det inget man önskar, men detta är en av de många negativa konsekvenserna till följd av den migrationspolitik som både M- och S-ledda regeringar bedrivit.

*

Se mer: Kaos i Örebro (Aftonbladet), Sexton skadade poliser efter upplopp (Expressen), Polisförbundet efter upploppen: Givetvis ett misslyckande (Aftonbladet), Våldsamt upplopp i Rinkeby (Expressen)

*

Det förekommer uppvigling till upploppen i Sverige på arabiska. Här en tweet från en Mamdouh Ismail med över 21.000 följare. Här framgår tydligt att islam och svensk yttrandefrihet inte fungerar samtidigt. Antingen följs svensk lag eller så gäller islam. Sverige måste välja.