Upploppen trappas upp. Våldet mot polisen ökar i styrka. På söndagen tvingade polisen skjuta tre ligister i ben och axel när de fullföljt sina attacker mot polisen.

Torsdag, fredag, lördag, söndag. Våldsamma upplopp i flera svenska städer. Redan igår sa en polis, ”De vill döda oss”. Polisen kan inte, eller får inte, använda det våldskapital som krävs för att stävja ligisterna.

– Mobben som anföll oss var bara ute efter att skada polisen. De hade inget budskap, de var inga motdemonstranter utan terrorister, säger en polis till DN.

På söndagen sköts tre upploppsmakare av polisen i Norrköping, rapporterar Norrköpings Tidningar (NT): ”De tre personerna ska ha skjutits av polisen när poliser hamnade i underläge och attackerades i vad som uppges ha varit en mycket hotfull situation.”

Våldsamma upplopp bröt ut i både Norrköping och Linköping. Enligt NT ska en av de skjutna befinna sig på sjukhus med en skottskada i axeln. TT:s fotograf uppger att en person skjutits i benet.

Upploppsmakare gick till attack mot polisen i de båda städerna med bland annat stenar. Detta efter att den dansksvenske Rasmus Paludan aviserat nya manifestationer i städerna på söndagen. Polisen bedömer dock att avsikten aldrig varit att hålla några manifestationer.

Inledningsvis beskrevs läget som lugnt men på eftermiddagen kom rapporter om bränder och stenkastning mot poliser i städerna.

– Det är poliser och polisbilar som har utsatts för stenkastning och någon form av brandbomber, säger polisens presstalesperson till Expressen om läget i Linköping.

Polisen i Norrköping har tvingats avfyra flera varningsskott. Aftonbladet skriver att minst 17 personer gripits i staden.

Omkring 100–150 personer uppges delta i våldsamheterna i staden. Polisen hade under eftermiddagen svårt att svara på om de har tillräckliga resurser på plats.