Centerpartiet tar nu nya steg i närmandet till Socialdemokraterna för att kunna gå in regeringssamverkan med dem efter valet. Sedan C röstade nej till M i statsmistervotering 2018 har avståndet till de borgerliga bara ökat.

KOMMENAR. Sprickan mellan M och C blev dramatisk när centerpartisterna aktivt röstade nej till Ulf Kristersson som statsminister efter valet 2018.

Efter det har relationen aldrig återhämtat sig. Fler av de centerpartistiska riksdagsledamöter som föredrar borgerligt samarbete ställer inte upp för återval utan lämnar politiken.

Det gör att C söker sig vänsterut för att hitta nya vänner.

C-tungviktare: Magdalena är bästa statsministern

– Jag kan ärligt säga att vi nog har den bästa statsminister vi kan få just nu, säger en tungviktare i partiet till Expressen (betalvägg).

Det C-ledningen uppger vara spiken i kistan för samarbete med M, är enligt flera centerpartister Expressen pratat med, att Moderaterna vill lämna in Nato-ansökan även om S inte är med på det. Centerpartiet har gjort ”önskan om breda överenskommelser till religion” och då blir Nato-ansökan ”obegriplig”, säger man.

Men C förespråkar Nato-option – som S är emot. Att peka på Nato-frågan känns långsökt. Ett sätt att hitta ett svepskäl att slutgiltigt bli ett vänsterparti.

Magdalena Andersson har charmat Annie Lööf

Som ny partiledare har Magdalena Andersson lyckats skapa ”en mycket god och förtrolig relation” med Annie Lööf. Vissa beskriver den enligt Expressen till och med som ”vänskaplig”. Även en central regeringskälla bekräftar bilden av en god och nära kontakt mellan centerledaren och statsministern.

Ett problem är att C fortsatt vill hävda att man inte samarbetar med Vänsterpartiet. Internt inom C hoppas man att V ska tappa väljarstöd som en följd a deras interna bråk mellan arbetarperspektiv och klimat/identitetsaktivisterna. Men det mesta talar för att även en S-C-regering kommer att vara helt beroende av röster från V för att nå riksdagsmajoritet.

Centerpartiet tycks även svälja det. Någon ”ytterkant” finns inte längre åt vänster.