Vilken buffel! Sådant nonsens! Värsta sortens diplomatiska blunder! Kritiken mot president Donald Trump var enorm när han besökte Europa 2018. Nu visar det sig att han hade betydligt mer rätt än sina kritiker.

”Trots sina otal brister förutsåg Donald Trump hur illa det kunde gå för ett Europa beroende av rysk gas och amerikansk militärmakt”, skriver Adam Cwejman i Göteborgs-Posten.

Gör nu det Trump krävde och blev utskälld för

Tysklands förbundskanslern Olaf Scholz kungjorde nyligen att Tyskland ska höja försvarsanslagen till två procent av BNP. Därmed gör han det som Trump krävt fem år tidigare. ”Först när Rysslands militär ödelägger Ukraina inser européerna att de måste se om sitt eget hus.”

Trump erbjöd också att hjälpa Europa att bli kvitt det ryska gasberoendet. ”Men mottagandet från Europa var kyligt. [Det var] billigare med gas från Ryssland.”

Riskerna med västvärldens beroende av Kina var också ett område där Donald Trump var närmast profetisk.

Cwejman skriver: ”Många av Trumps mer bestående poänger, exempelvis gällande handelsunderskottet med Kina, var insikter som förpassades till skräphögen av en enad västerländsk offentlighet på grund av vem som yttrade orden. Men även på den punkten har Trump fått rätt. Det ekonomiska beroendet av Kina är västerlandets stora akilleshäl och kommer att behöva hanteras under lång tid.”

Skilj på yta och innehåll

Så är det. Jag har aldrig förstått varför kommentatorer och politiker inte kan göra skillnad på ett – i och för sig buffligt och självgott – beteende och det sakliga innehållet i det budskap som framförs. Många klarar knappt av att höra Donald Trumps namn nämnas innan ögonen svartnar i hat och fördömande av den yvige mannen.

Men nu när USA har en svag och sovande president kommer Trump i ett annat ljus. Hans förtjänster blir tydligare. Redan 2018 skrev jag en artikel med rubriken: Kan en storskrävlande egocentriker också vara kompetent? Och mitt svar var: ja.

Vi måste lära oss att skilja på retorik, etikett och ytliga faktorer som ingenting betyder i ett historiskt perspektiv – och det som faktiskt är avgörande för samhällsutvecklingen för människor i deras vardagsliv.

Det borde vara resultatet i verkligheten som räknas.

För mig är detta självklart, även om jag helst ser att politik bedrivs i trevliga och artiga former. Men om man vill ändra på insnöade och arroganta maktsfärer, då behövs personer som vågar ta strid. Och ibland gör det med större energi och driv än vad som annars är att rekommendera.