Sverigedemokraterna begär att en särskild riksdagsdebatt ska hållas efter upploppen i flera städer i samband med en att en laglig allmän sammankomst hållits med islamkritiskt tema.

”När poliser tvingas retirera, blir skadade, får sin utrustning stulen och sina bilar uppeldade så har någonting brustit i Sverige”, säger Sverigedemokraternas rättspolitiske talesperson Tobias Andersson i ett pressmeddelande.

Våldsamma upplopp i Sverige

Det är allvarligt om grundlagsstadgade rättigheter inte kunnat brukas, framhåller han. Han menar att det inträffade är resultat av politikers ”inkompetens och feghet” och för stor invandring.

Moderaterna har framfört krav på att också kalla rikspolischef Anders Thornberg och justitieminister Morgan Johansson till riksdagens justitieutskott för att ge en redogörelse över hur polisen ska agera vid liknande insatser, rapporterar TT.