Fyra män har häktats efter upploppen i Norrköping och Linköping under påskhelgen. Två är utländska medborgare och tre är tidigare straffade.

De fyra männen misstänks på sannolika skäl för grovt sabotage mot blåljusverksamhet. Det är ett brott som kan medföra fängelse i mellan två år och livstid. Två av dem misstänks även för våldsamt upplopp.

Tre av männen är 20-21 år och en är 28 år. En är medborgare i Somalia och en i Syrien. Tre är dömda för bland annat stöld och våldsamt motstånd, rapporterar SVT.

Fler kommer att åtalas

Under upploppen i helgen anhölls först 26 personer i Östergötland varav de flesta nu är släppta. Några är minderåriga och några är misstänkta för lindrigare brott än vad som krävs för häktning. Men misstankarna kvarstår för samtliga personer som varit frihetsberövade.

– Det är ett komplext material som nu ska gås igenom för polisen. Ambitionen är att identifiera fler personer som deltagit aktivt i upploppen för att så många som möjligt ska kunna lagföras, säger chefsåklagare Torsten Angervåg i Norrköping.

– Det oerhört viktigt att vi kan lagföra så många som möjligt av de som varit med i de här mycket allvarliga upploppen, säger han.

Lokalpolisområdeschef i Malmö, Jimmy Arkenheim, säger enligt ett pressmeddelande att mängder av filmer och bilder ska gås igenom. Det rör sig om ett 30-tal misstankar om våldsamt upplopp, grov allmänfarlig ödeläggelse, blåljussabotage, mordbrand och mordförsök”, säger han till Aftonbladet.

Det tog cirka sex månader innan utredningarna var klara efter upploppen i Rosengård i augusti i fjol. Arkenheim tror att det tar minst lika lång tid innan alla gärningspersoner ställs inför rätta efter helgens händelser.